1000 zašto 1000 zato

Kolumne
1000 zašto 1000 zato
-

Kažu upoznaj svoju zemlju da bi je više cijenio i volio, a ja kažem, putuj, putuj gdje te noge nose, putuj što češće i dulje možeš, putuj, samo putuj, voljet ćeš tada i sebe i svoju zemlju. 

Zanimljivo je koliko se svijest mijenja samim putovanjima, predrasude blijede, shvatiš da ih nije trebalo ni biti, shvatiš vrijednost dodatnog znanja.

 Znanje nije ono što nam nude kroz školovanje, školujte sami sebe a putovanja su jedan od načina. Kultura, historija, arhitektura, mentalitet ko zna šta sve može biti motiv da se pokrene a kad se jednom krene ne zaustavlja se, tada možda i stojite na jednom mjestu ali um putuje, savladava, uči, pamti, kroji memorije a sve što se tokom života desi ima mjesto. 

Živimo u globalnom selu gdje je sve dostupno na par klikova i neka je, koliko god nas to ulijenilo otvorilo nam je prozore svijeta o kojima prije nismo ni maštali. Sada samo trebamo da tražimo. Zato tražimo, čitajmo, putujmo... 

Članak National Geographic-a govori o Jacqui Kenny umjetnici koja živi i radi u Londonu. Jacqui ima agorafobiju, dakle strah od otvorenog prostora ili javnog mjesta, mnoštva ljudi i sl. tome, ali to je nije spriječilo da posjeti sva ona mjesta o kojima sanja, o kojima razmišlja. Sve to omogućio joj je iz njenog doma Google Street View, a svoj projekat nazvala je "Agoraphobic traveller", naime otputovala je u Meksiko, Čile, Senegal,Arizonu, Peru itd. 
Ljubav prema fotografiji bila je njen pokretač, način da se suoči sa svojim strahovima.
 

Mnogima motiv nije vidjeti kako neko drugi pa da to bude dovoljno i sam da proba, naprotiv često je to kočnica, što je često zbog straha. U redu je gledati bolje ili gledati i izvući iz nečeg bolje i težiti boljem. Zato putujte, učite, volite, molite, jedite šta god vas motivira samo putujte, ostvarite svoje snove, stvorite nove, otovorite prozore, pogledajte šta je iza horizonta, Zemlja nije ravna ploča.

Dijelite svoja dobra, lijepa iskustva, možda se neko suoči sa svojim strahom pa budete nečija inspiracija. Ko zna, 1000 zašto 1000 zato.

Ne propustite