Bilo jednom u Jugoslaviji: Zašto su strankinje lude za jugo-muškarcima?

Nostalgija
Bilo jednom u Jugoslaviji: Zašto su strankinje lude za jugo-muškarcima?
.

Iako je danas galebarenje kao ljetna dalmatinska disciplina gotovo izumrlo, u doba bivše Juge mladići svih naroda i narodnosti barili su strankinje na Jadranu. Kako je to izgledalo i što su strankinje  najviše voljele kod jugo-muškaraca otkriva tekst iz Starta 1970. godine.

Tisuće djevojaka iz raznih zemalja svijeta provode odmor na jadranskoj obali. Osim želje da opružene na plažama i hridinama skrovitih uvala, za vrijeme svoga ljetovanja "ukradu" što više sunca i svježeg morskog zraka, one, razumije se, traže i razonodu.

Naši mladići, kojima je u sparne ljetne dane i lošije građena strankinja često interesantnija od domaće djevojke, uvijek su spremni da im pruže svoj "paket usluga".
 
Sedam mladih strankinja što smo ih upoznali na plažama turističkih mjesta na Jadranu odgovorile su nam, pored ostalog, zašto su našu obalu izabrale za ljetovanje i kakvo mišljenje imaju o jugo-muškarcima. Njihove odgovore objavljujemo u skraćenoj verziji prema pitanjima označenim u uvodu.

 jug
1. Zašto ste našu obalu Jadrana izabrali za odmor?
 
2. Udvaraju li vam se domaći mladići, kako to rade i da li se s njima zabavljate?
 
3. Kakvo mišljenje imate o našim momcima?
 
4. Vaš idealni tip muškarca?
 
Marion Postma, studentica ekonomije, Vinšoten, Nizozemska:
 
1. Moj otac treba da obavi neke poslove u Jugoslaviji pa je poveo i mene da ovdje u Splitu iskoristim jedan dio svojih praznika. Osjećam se vrlo ugodno.
 
2. Vaši mladići? Ljubazni su, izvanredno lijepo građeni, pravi sportski tipovi, ali i neumorni lovci na žene. Svaki dan mi se poneki udvara. Izvode to prilično naivno: kad sam na plaži mole da im pripalim cigaretu, da im pričuvam naočale ili cigarete dok se okupaju, a onda pitaju govorim li engleski, kada sam došla, koliko ostajem i slično. Na plesu su još neumorniji.
 
3. Čini mi se da sam na to pitanje već odgovorila.
 
4. Ne mora biti ni lijep ni bogat, ali mora biti inteligentan i iznad svega – vjeran.
 
Valtrau Kolari, službenica, Grac, Austrija:
 
1. Već drugi put ljetujem u Crikvenici, jer mi se jako sviđa.
 
2. Više njih pokušavalo mi se približiti na ulici, na plaži, na plesu ... Iz tih pomalo nespretnih nastupa rodilo se samo prijateljstvo. Jedan od njih ipak mi je postao nešto više od prijatelja. Svidio mi se, jer je bio ne samo vrlo pristojan, već i inteligentan i zabavan.
 
3. Zgodni su, a njihovo ponašanje ovisi o nama.
 
4. Inteligentan, zgodan, simpatičan, da me poštuje i voli. To je moj tip muškarca.
 
Haidi Larson, studentica medicine, Bandhade, Šveđanka:
 
1. Omiš su izabrali moji roditelji, jer im se neobično sviđa. Treći put ljetujem na Jadranu i opet ću doći.
 
2. Neke ovdašnje mladiće poznajem od prije, a neke sam upoznala ove godine. Svaki dan mi se neki približi. Ima među njima vrlo simpatičnih, ali i lakomislenih. Čim s njim progovorim misli da je sve sređeno i da odmah možemo poći u šetnju. Čini se da imaju pogrešno mišljenje o Šveđankama.
 
3. U cjelini vaši mladići su vrlo zgodni i zabavni. Kako samo lijepo pjevaju, sviraju, plešu, plivaju ... Imaju mnogo kvaliteta koje ih čine privlačnim, pa se zato pojedincima i može pogledati kroz prste.
 
4. Sviđaju mi se crni, visoki, sportski razvijeni muškarci.
 
Žan Marten, sekretarica, Brisel, Belgija
 
1. Došla sam avionom s još dvije prijateljice i evo nas pod šatorom u Stobreču. Znanci su nam pričali o ljepotama što ih pruža vaš Jadran i to nas je privuklo. Nisu nas prevarili, naprotiv, oduševljene smo.
 
2. Tri djevojke same na plaži, i k tome strankinje, a oko nas mnoštvo muškaraca. Kako bi to izgledalo kad nam ne bi udvarali? Neki to izvode postavljanjem raznih konvencionalnih pitanja, neki pokazivanjem svojih plivačkih vrlina, svoje skladne anatomske građe ili poznavanjem stranih jezika. Ima i dosadnih. Dođu, priljepe se, nude nam razne usluge i kad ih lijepo zamolimo da nas puste na miru prave se gluhi i ostaju. Ali, ne mogu reći da su i grubi.
 
3. Lijepi su, visoki, tamni, zdravi i, čini se, pomalo nestrpljivi u svojim osvajačkim manirima. Malo više taktičnosti i strpljenja ne bi im škodilo.
 
4. Nikad unaprijed ne stvaram sliku o određenom tipu muškarca, jer idealnih ljudi nema. Može biti lijep i bogat, a ako je siromah duhom, ne dolazi u obzir.
 
Katrin Vilerma, studentica, Lion, Francuska:
 
1. Pričali su mi da je Jugoslavija divna zemlja, da je njena jadranska obala izvanredno razvedena, da se na njoj može ugodno ljetovati, štošta zanimljivog vidjeti i doživjeti. Zbog toga sam došla i ostat ću 28 dana. Oduševljena sam Trogirom.
 
2. Po prirodi sam takva da brzo uspostavljam kontakt s ljudima. I ovdje sam upoznala nekoliko mladića i djevojaka i s njima sklopila prijateljstvo. Šteta što većina od njih ne zna francuski, jer je to glavna zapreka za pobliže upoznavanje. Rukama i očima ipak se ne može sve reći. Doduše, neke mladiće ne smeta što ne znaju ni jedan strani jezik, pa mi se pokušavaju približiti mimikom. Ponekad je to komično, ali i simpatično.
 
3. Momci kao momci. Mislim da su džentlmeni, a kakvi su kao ljubavnici, e to vam još ne mogu reći.
 
4. Volim sportske tipove muškaraca, jer sam i sama sportašica. O poštenju i inteligenciji neću ni govoriti. I, naravno, mora me voljeti kao i ja njega.

 
Alicia Lebdović, studentica filozofije, Varšava, Poljska:
 
1. Ovdje sam s roditeljima. Oni su izabrali Primošten i mogu reći da mi nije žao. Prvi put sam u Jugoslaviji. Prošli smo kroz Sloveniju, spustili se preko fantastičnih Plitvičkih jezera i Gospića u Karlobag. Susret s vašim morem bio je za mene nezaboravan događaj, željela bih i slijedeće godine doći na ovu prekrasnu obalu.
 
2. Malo neobično pitanje. Pa, prilaze mi, pokušavaju, postavljaju pitanja odakle sam, koliko ću ovdje ostati i slično. Malo im je teže uspostavili kontakt sa mnom jer sam uglavnom u društvu s roditeljima. Ima među njima vrlo zgodnih momaka. Jedan mi se posebno svidio, ali tata me stalno drži na oku. Iduće godine možda ću doći sama ili s kolegicom pa ću vjerojatno imati više prilike da se pobliže upoznam s vašim momcima. Uostalom, tko zna što još mogu doživjeti, ta ovdje sam tek pet dana.
 
3. Prekratko sam u Jugoslaviji da bih mogla reći što mislim o vašim momcima. Mogu samo ponoviti da su fizički primamljivi i, čini mi se, prilično temperamentni.
 
4. Teško je to reći. Mene privlači kompletna ličnost, a ne samo fizički izgled. Očima uspostavljam vizualan kontakt, a srce mi jače zakuca tek kad se taj vizualan utisak potvrdi u direktnom razgovoru s mladićem. Onda on postaje moj tip muškarca.
 
Žan Frederik, učiteljica, Ženeva, Švicarska:
 
1. Namjeravala sam samo proputovati vašom obalom i provesti odmor u Rumunjskoj, ali more me privuklo. Stigla sam do Stobreča i predala mu se. Ovdje je raj na zemlji.
 
2. Nekoliko vaših mladića počelo mi se udvarati još od dana kad sam došla u ovo ljupko mjestance. Kako su to izvodili? Pa, kao i svi ostali mladići svijeta kad se žele približiti djevojci. Pričali smo o sportu, filmu, odnosima među državama... Zatim bi uslijedio poziv na šetnju, u čamac ili na ples. Bilo je i nametljivaca. Sve sam ih odbila, jer me smeta sve što dolazi naglo i nepromišljeno. Ipak, jednom nisam mogla odoljeti. On je student ekonomije iz Splita. Privukao me, ne samo svojom pojavom, izvanrednom fizičkom građom, već prije svega kulturnim ponašanjem, pažnjom i inteligencijom. Svakodnevno dolazi po mene svojim automobilom iz Splita, odvodi me u grad, pokazuje njegove historijske znamenitosti, priča mi o sebi, svojim životnim planovima ...
 
3. Zgodni su, komunikativni, u ophodu sa ženom pomalo podsjećaju na Talijane.
 
4. Mora biti inteligentan, pošten i da me voli.

 

(Yugopapir)

Ne propustite