Sjećanje na Batu Stojkovića: Znao je da ostavi kamaru para u kafani

Lifestalgija
Sjećanje na Batu Stojkovića: Znao je da ostavi kamaru para u kafani
.

Bata je od 1994. godine svaki svoj rođendan proslavljao u Vrnjačkoj Banji sa svojim prijateljima, u "Cicinom sokačetu", koji u vrijeme manifestacije „Dani Bate Stojkovića“ mijenja ime u "Batina kafana".

- Voleo je najviše roze sa puno leda. Dešavalo se da u šanku ostavi kamaru para, za svaki slučaj, ako se zaboravi ili društvo nema da plati. Voleo je da zaviri u kuhinju i mnogo je voleo Banju. I posle toliko godina od njegovog odlaska mi Vrnjčani koji smo ga poznavali još ga neizmerno volimo - priča Stana - Cica Simić, vlasnica restorana „Cicino sokače“, mjesta gdje se mogu probati Batina jela koja mu je ona isključivo pripremala.

U kafani su se za stolom ove godine našli Mira Banjac i Caci Mihailović kao stalna postava, ali i Svetlana Bojković sa suprugom Slavkom Kruljevićem.

- Bata je bio glumac koji je na snimanjima govorio isključivo onoliko koliko je bilo potrebno. Ni reči više ili manje. Slika kada Bata pada na sceni, poslednjoj na kojoj smo igrali, nikada mi nije izašla iz glave. Zato nisam mogla ni u bolnici da ga obilazim jer nisam želela da ga vidim takvog. Želela sam da uvek u sećanju imam onog mog Danila - ispričala je Mira Banjac.

Interesantno je reći da je u hotelu "Zvezda" svake godine do Batine smrti soba 108 od 13. avgusta uvek bila slobodna za glumca i njegovu suprugu Olgu. Soba u kojoj je poznati glumac odsijedao je restilizovana i opremljena nekadašnjim namještajem koji su donirali njegovi prijatelji iz Vrnjačke Banje.

Amfiteatar u Vrnjačkoj Banji, koji je svake godine centralno mjesto učesnicima Festivala filmskog scenarija, od 2010. godine nosi naziv po jednom od najznačajnijih ličnosti srpskog glumišta Danilu - Bati Stojkoviću,prenosi Blic.

U znak sjećanja na Batu Stojkovića, u Vrnjačkom parku je posađeno i "Batino stablo". Ove godine je druženje obilježila Mira Banjac, kojoj su proradile emocije prilikom sjećanja na Batu Stojkovića. Naime, Mira je po prvi put recitovala pjesmu "Višnja", koju je ona napisala i koju je završila u suzama.

- Prvi put sam nekom recitovala ovu pesmu. Stabla koja su posađena u ovom parku, koja podsećaju ne samo na Batu, već i na ostale moje prijatelje glumce koji više nisu među nama, podstakla su me da recitujem „Višnju". Pesma je nastala nakon čina jednog čoveka koji je svake subote stajao na pijaci sa otvorenim šeširom kako bi sakupio nešto novca da preživi. Pomagala sam mu uvek, a onda me jedne subote sačekao sa buketom cveća koji mi je poklonio - ispričala je kroz suze Mira Banjac, koja ove godine puni 88 godina.

Ne propustite