SVJEŽA JAJA povučena sa tržišta, u njima pronađena SALMONELA- GRAĐANI U STRAHU

Region
SVJEŽA JAJA povučena sa tržišta, u njima pronađena SALMONELA- GRAĐANI U STRAHU
.

Prilikom provođenja Plana monitoringa hrane životinjskog porijekla, u konzumnim jajima proizvođača Petričević iz Starih Mikanovaca utvrđena je Salmonella enteritidis te je proizvod povučen i opozvan s tržišta, saopćilo je u petak hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Riječ je o svježim jajima s datumom proizvodnje: 27., 29. i 31. jula te 1., 2., 3., 4., 6. i 7. augusta.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uslova zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. 

Jaja na tržište stavlja: vinkovački Boso d.o.o., NTL Istok d.o.o. iz Osijeka, Interspar Hrvatska d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu,  Nadalina d.o.o. iz Dicma i Rama d.o.o. iz Vođinaca.

 

Jaja se povlače širom EU


Miilioni kokošjih jaja povučeni su s polica europskih supermarketa iz straha od korištenja insekticida fipronila, a tisuće kokoši mogle bi biti uništene u Nizozemskoj.
Britanska agencija za sigurnost hrane FSA ocijenila je da je oko 700 tisuća jaja poslano u Veliku Britaniju iz potencijalno kontaminiranih nizozemskih farmi. FSA je naglasila da je opasnost za javno zdravlje zbog distribuiranih jaja vrlo mala.
Francusko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je gotovo 200 hiljada komada kontaminiranih belgijskih jaja stavljeno u prodaju između aprila i maja i konzumirano je “bez ikakvih primijećenih utjecaja na zdravlje”. Oko četvrtine milijuna jaja kontaminiranih insekticidom fipronilom uvezeno je u Francusku između aprila i jula.


Četiri osobe uhapšene
Ministarstvo navodi da niske razine firponila u kontaminiranim jajima, uzevši u obzir prehrambene navike Francuza, predstavljaju vrlo mali rizik za ljudsko zdravlje.
Francusko tijelo za sigurnost hrane ANSES priopćilo je da bi odrastao čovjek težak 70 kilograma morao pojesti najmanje 10 jaja u jednom obroku da bi se izložio riziku od akutnog trovanja, a čak i u takvim slučajevima posljedice su “većinom benigne”, pišu hrvatski mediji.
Nizozemska policija uhitila je u četvrtak dvije osumnjičene osobe u sklopu istrage o nezakonitoj primjeni otrovnog insekticida. Tužitelji su u izjavi naveli da je u sklopu istrage pretraženo osam lokacija u Nizozemskoj i Belgiji, zaplijenjena su vozila, bankovni računi i nekretnine.

Ne propustite