ZLOSTAVLJANJE ILI ODGOJNA METODA? Zašto nikad ne biste trebali tjelesno kažnjavati svoju djecu!

Mame i bebe
ZLOSTAVLJANJE ILI ODGOJNA METODA? Zašto nikad ne biste trebali tjelesno kažnjavati svoju djecu!
.

Što je više dijete tjelesno kažnjavano zbog discipline, to je vjerojatnije da će izrasti u antisocijalnu i agresivnu osobu, otkrila je studija.

"Utvrdili smo da je lupanje povezano s neželjenim štetnim posljedicama i nije povezano s neposrednijom ili dugoročnom usklađenosti, a to su ishodi koje roditelji žele roditeljima kada discipliniraju svoju djecu", izjavila je dr. Elizabeth Gershoff, glavna autorica studije.

Studija je definirala lupanje kao otvoreni udarac na ekstremitete ili stražnjicu. Utvrđeno je da su udarci imali slične negativne učinke kao tjelesno zlostavljanje - veća je vjerojatnost da će izazvati pakost u vašoj djeci i nećete postići ništa dobro.

Diljem svijeta, oko 80 posto djece kažnjavano je na taj način - moguće i zato jer su njihovi roditelji tako kažnjavani  kad su bili djeca i podržavaju takav način kažnjavanja ('Pa i mene su tako kad sam bio/bila mali i dobro sam ispao/ispala').

Gershoff poručuje da je možda vrijeme da svi shvatimo kako to nije prihvatljiv oblik disciplinaranja, već zlostavljanje.

Ne propustite