Ovu pjesmu smo svi nekad pjevušili ... Sjećate li se 'Babo, babuka, ne skidaj ga s oluka'

Nostalgija
Ovu pjesmu smo svi nekad pjevušili ... Sjećate li se 'Babo, babuka, ne skidaj ga s oluka'
.

Kraj rata Bosna i Hercegovina dočekala je s velikom pozitivnom energijom u društvu i nadom u bolje sutra...  Nadom koja je vremenom iščezavala, kada smo polako počinjali shvatati da naši politički lideri, osim podmirivanja ličnih i interesa uskog kruga ljudi oko sebe, niti žele niti znaju izgraditi prosperitetno i uspješno društvo, te da je naša zemlja manje-više unaprijed bila osuđena da po svim parametrima ostane prikovana za evropsko dno.


No, možda je upravo ta energija iz početnih godina bila zaslužna za svojevrsnu postratnu eksploziju na domaćoj muzičkoj sceni gdje su svi muzički žanrovi vrvili desetinama izvođača - od narodnjačke scene u vrtoglavom usponu, preko nadahutih rock muzičara pa do čitave bujice pop pjevača i pjevačica koji su našu javnost zabavljali mahom banalnim i komičnim pjesmuljcima o svakodnevnim životnim zgodama.
Kada smo započeli 'istraživanje' nabujale bh. postratne estrade, činilo nam se da će sva nekada poznata lica stati u desetak imena, no stvar je izmakla kontroli... I sami ostadosmo zatečeni količinom 'zvijezda i zvjezdica' koji danas svjedoče o bivšim, iako nesretnim, nadasve zanimljivim i optimističnim vremenima.
Naši popularni pjevači pojavljivali su iznenada, i iz duboke anonimnosti preko noći počinjali opsjedati televizijske i radio stanice, a zatim isto tako iznenadno nestajali sa scene i odlazili u zaborav.


Sjećate li se Salke, Mustafe i onog trećeg neimenovanog prosca kojeg je 'babo skidao s oluka'? Upravo je s ovim opjevanim ljubavima mlađahna Azra Hasanović u prvim mjesecima nakon rata žarila i palila bh. estradnim nebom. A onda su Azra, Salko i Mustafa nekud nestali i većini ostali u maglovitom sjećanju na početne korake muzičke scene u postdejtonskoj BiH.
Iako je 'Babo babuka' vjerovatno najveći od tri hita ove pjevačice, čuveni spot za ovu pjesmu nažalost nije ostao sačuvan u bespućima internetske zbilje.
Budući da je to omiljena pjesma Nihada Bajramovića, umjesto spota donosimo ne pretjerano manje zanimljiv tekst 'legendarne' pjesme.
 
U KAFANSKOM STILU, SAMO ZA NIHADA BAJRAMOVIĆA I NJEGOVO “SPECIJALNO“ DRUŠTVO U ĆOŠKU, KOJE ČINE ASMIN VELADŽIĆ, AMIR ĆORALIĆ, AHMET EGRLIĆ I ŠEVAL SULJKANOVIĆ, NJEGOVA OMILJENA PJESMA
 
BABO BABUKA
 
Prosula se tiha noć i čuje se sova
on je reko da ce doć krišom preko krova
Čujem korake zvone preko crijepa
samo da ga neko ne Čuje
a u avliji babo drva cijepa
gleda prema krovu trči, psuje
Babo, babuka ne skidaj ga s oluka 
došao je da me zaprosi 
babo babuka ne skidaj ga s oluka
zlatan prsten on mi donosi 
Zbog mene životu prkosi

 

Ne propustite