PREVAZIŠAO JE SVE HORIZONTE: 40 godina od smrti slavnog pisca MAĐIONIČARA RIJEČI!

Nostalgicno
PREVAZIŠAO JE SVE HORIZONTE: 40 godina od smrti slavnog pisca MAĐIONIČARA RIJEČI!
.

Nabokov: Ja sam američki pisac, rođen u Rusiji, školovao se u Engleskoj gdje sam studirao francusku književnost

Vladimir Nabokov je pisac kojem se u istoriji literature teško može naći pandan - svojim je životnim iskustvom, stvaralaštvom, ali estetskim stavovima značajno je prevazišao horizonte svoje kulturne sredine; cijelog se života osjećao “iskorijenjenim kosmopolitom”, a već kao formirani pisac, usudom egzila, napustio je materinji (ruski) jezik i po dolasku u Ameriku počeo je gotovo isključivo da piše na engleskom jeziku. Ili kako je u svojoj autobiografiji zapisao: “Ja sam američki pisac, rođen u Rusiji, školovao se u Engleskoj gdje sam studirao francusku književnost”. 

Četiri decenije od smrti Nabokova: Književni genije i mađioničar riječi

Nakon bijega iz Rusije Nabokov se nikada nije skrasio, niti je formirao neki novi dom; cijeli je život proveo po hotelima (luksuznim), a kada su ga upitali zašto, odgovorio je: “Život mi se pretvorio u privremenost koja se najbolje očitavala u onome u što sam jedino istinski bio zaljubljen, u literaturu i to nisam želio da prekinem”.

Međutim, prihvatanjem engleskog jezika kao oruđa vlastite literature ipak nije postao američki pisac u punom smislu te riječi, već je ostao apatrid koji je više pokušavao na nov način da poveže različite svjetove i iskustva, da osmisli jedan novi “euroamerički literarni duh” koji je upravo zahvaljujući njemu dobio pravo građanstva, ne samo u svijetu literature, već i u umjetnosti uopšte. Uz napomenu da njegovu suptilnost stila, prefinjenost jezika, dubinu misli i jedinstvenost narativa niko nije od kasnijih epigona uspio da dostigne, a to je zapravo bilo i nemoguće, jer Nabokov je zaista jedan, jedinstven i neponovljiv.

Iako roman “Lolita” nije njegovo najbolje djelo, svojim provokativnim tematiziranjem maloljetne putenosti i erotike (koketiranju s pedofilijom i pornografijom), te naglašavanjem grješne zaslijepljenosti četrdesetogodišnjeg H. Hamberta maloljetnom djevojčicom (12 godina) izazvalo je pravu buru u javnosti. Skandalozna i skaredna, “zbunjujuće iskrena priča” o “seksualno aktivnoj djevojčici” (kako kaže Nabokov, “nimfeti”), koja je uz pomoć beskrupulozne majke ostvarila apsolutnu vlast nad starijim muškarcem, izazvala je zgražavanje književne kritike i u prvi mah su odbili da je štampaju svi američki izdavači.

 --->

Ne propustite