MJEŠTANI OVOG GRADIĆA IMAJU BESPLATNU VOŽNJU BRODOM: Gradio ga je 2 godine a sada ga svi mogu koristiti (VIDEO)

Kiosk
MJEŠTANI OVOG GRADIĆA IMAJU BESPLATNU VOŽNJU BRODOM: Gradio ga je 2 godine a sada ga svi mogu koristiti (VIDEO)
.

Mještani Prespe i turisti su oduševljeni što će moći da se provozaju jezerom – i to potpuno besplatno

Bitolj nema more, ni jezero, ali ima zaljubljenika u nautiku, koji je sam, uz pomoć prijatelja, u garaži izgradio brod. I to pravi – dug 13,60 metara i širok 3,70 metara. Može da prevozi 12 osoba, a razvija brzinu od 30 kilometara.

Brod se zove „Teodora“. Ime je dobio po kćerki brodograditelja Tometa Dimitrievskog iz Bitolja, na jugu Makedonije. Kao što je i red, uz lomljenje flaše šampanjca, brod je krajem prošlog mjeseca porinut u vode Prespanskog jezera. Uz pomoć traktora i specijalne prikolice, plovilo je doneto do Pretora, odakle je spušten u jezero.

U svojoj garaži u Bitolju, Tome Dimitrievski je uz pomoć prijatelja Radeta Nikolovskog – Capeta brod pravio dvije godine, a glavni „krivci“ što se latio ovog posla je njegova porodica.


- Motivaciju sam dobio od moje porodice. Svi smo ljubitelji nautike, a posebno moja djeca, kćerka, koja ima 19 godina i po kojoj sam nazvao brod „Teodora“, i sin, koji je napunio 14 godina. Merak im je. U brodu mogu da se voze i drugi, i to besplatno, jer vožnju ne naplaćujemo. Nismo ga pravili radi zarade, već za sopstvene potrebe - rekao je za televiziju Tera, graditelj i vlasnik broda Tome Dimitrievski.

Njegov prijatelj, Rade Nikolovski – Cape, koji mu je sve vrijeme pomagao, dodaje da je brod izgrađen prema svim standardima i da nema šanse da potone.


- Sve smo sami napravili sa naših četiri ruku, i ovo je za nas remek dijelo. Proces izrade je bio težak i mukotrpan. Sastavljen je od posebnog čelika za vodu, a dole ima komoru sa bezvazdušnim prostorom koja se sastoji od 17 kubnih metara stiropora. Najteže je bilo da do savršenstva dovedemo kljun i konstrukciju broda, rekao je Rade Nikolovski – Cape.

Dimitrievski je brod izgradio sa sopstvenim sredstvima. „Teodora“ je njegov četvrti brod koji je napravio. Druga tri su prodata i oni plove Ohridskim i Tikveškim jezerom.


Brod koji je napravio Dimitrievski je prvi koji će krstariti Prespanskim jezerom, ako se izuzme brod Stanice za mjerenje kvaliteta vode u Stenju.

Pogledajte video:

Ne propustite