TRAGIČNA SUDBINA RUSKE CARSKE OBITELJI: Šta se desilo sa preživjelim Romanovima?

Nostalgicno
TRAGIČNA SUDBINA RUSKE CARSKE OBITELJI: Šta se desilo sa preživjelim Romanovima?
.

Sudbina nasljednika ruskog cara Aleksandra Trećeg Romanova koji su pobjegli iz Rusije zbog straha da ih posleij revolucije ne pobiju „crveni“, liči na filmski scenarij.

Komšije nisu ni znale da je on carski potomak

Leonid Kulikovski koji je preminuo 2015. godine je bio unuk mlađe careve kćerke, velike kneginje Olge Aleksandrovne. Rođen je u Danskoj, gdje je carska porodica pobjegla od boljševika. Nikada se nije ženio, pa i nije imao nasljednike. U Australiju je stigao krajem šezdesetih godina, ali komšijama i poznanicima nije nikada pričao o svom carskom porijeklu. Živio je skromno, asketski, drugujući sa svojim psom.

Prisjećajući se carske porodice posebno je zanimljiva priča o baki Leonida Gurjeviča Kulikovskog i kćerki cara Aleksandra Trećeg Romanova koji je vladao Rusijom od 1881. do 1894. Velika kneginja Olga bila je udata za oficira Nikolaja Kulikovskog. Upoznala ga je na paradi u Pavlovskom dvorcu i za njega se udala tek kad se zahuktao Prvi svjetski rat. Već na početku rata Nikolaj Kulikovski je otišao na front. Ratovati za cara i otadžbinu bilo je pitanje časti svakog oficira. Olga je radila kao medicinska sestra pomažući bolesnima i ranjenima.

Od 65 članova porodice Romanov boljševici su ubili 18

Problemi oko prijestolja dovodili su do kriza. Period ruske historije od 1613. do 1917. vezuje se za dinastiju Romanovih. Za porodicu ruskih monarha Romanovih vezuju se velike pobjede, ali i krvave bune i katastrofalne greške. Dinastija Romanovih je dala pet careva, a prvi imperator iz te dinastije je bio Petar Veliki. Carska porodica se tradicionalno nazivala Dom Romanovih. Poslije revolucije u Rusiji posljednji ruski imperator Nikolaj Drugi je trećeg marta 1917. kod Mogiljova potpisao dokument kojim se odrekao prijestolja. Tako je u Rusiji došao kraj monarhije, a prvog septembra 1917. je proglašena republika. Carska porodica je bila uhapšena i prebačena u Jekaterinburg.

Kad je u ljeto 1918. postojala opasnost da armija A. V. Kolčaka osvoji Jekaterinburg, boljševici su streljani carsku porodicu. Preotimajući vlast u Rusiji boljševici su od 65 članova porodice Romanov ubili čak 18, od toga 13 muškaraca. Preživjeli, njih 47, pobjegli su na Zapad i uglavnom su živjeli u Francuskoj i SAD. Sadašnji svi živi predstavnici roda Romanovih su potomci četiri sina imperatora Nikolaja Prvog. Najmlađi potomak je rođen 2013. godine.

Ne propustite