Sjećate li ih se? OVO SU DJEČJE IGRE KOJE SU IGRALI NAŠI STARI

Lifestalgija
Sjećate li ih se? OVO SU DJEČJE IGRE KOJE SU IGRALI NAŠI STARI
.

Pošto, kumo, lonac?, Care, care, koliko je sati?... Nastavite niz i prisjetite se nekih od igara koje su bile popularne prije nego što su računala i pametni mobiteli djeci počeli određivati sadržaj slobodnog vremena. Za razliku od računalnih, za koje ni ne treba društvo jer se igraju u osami dječje sobe, stare igre bile su nezamislive bez pravih suigrača i to po jednostavnom pravilu: čim više, to bolje i veselije.

Danas djeca sjede na klupi u parku, čak i na plaži jedno do drugog, svako zadubljeno u svoj mobitel. Prije je trebalo pronaći ekipu i zatim dogovoriti zabavu. I bilo je veselo.

Možda ih popis nekih njima novih dječjih čuda uvjeri da postoji zabava bez ekrana.

Nekoliko zaboravljenih uličnih igara (možda ste ih vi zvali drugim imenom, ali suština je ista)

Neka puca

Djeca su okupljena oko lopte i drže ruku nad njom. Jedan izgovara: "Neka puca, neka puca..." i dodaje ime djeteta koje izabere. Prozvani brzo uzima loptu i pokušava pogoditi nekoga od suigrača. Pogođeni ispada iz igre.

Tapkanje

Svaki igrač dobiva pet sličica koje posloži na tlo. Cilj je udarcem dlana preokrenuti karticu. Igrač uzima onoliko kartica koliko ih je udarcem dlana uspio preokrenuti, a pobjednik je onaj tko u konačnici osvoji najviše kartica.

Ne propustite