Čavara: Neke stranke priželjkuju izvanredno stanje

Bosna i Hercegovina
Čavara: Neke stranke priželjkuju izvanredno stanje
-

 Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je kako pojedine strukture priželjkuju da u BiH bude izvanredno stanje kako bi podigli rejting prije parlamentarnih izbora.

- Čini mi se da određene strukture ili stranke, odnosno dijelovi stranaka priželjkuju takvo stanje, jer očito im rejting u stabilnim odnosima pada i ne mogu ponuditi nikakav prosperitet, već samo destrukciju. Pozivam sve one koji žele živjeti ovdje, graditi BiH i Federaciju, da to i uradimo, jer će nas drugačiji put voditi u probleme koji će donijeti samo štetu svima nama – kazao je Čavara u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista BiH.

 Istaknuo je kako se ne smije prestati inzistirati na stabilizaciji odnosa i stanja u zemlji, kao i na donošenju reformskih zakona i stavljanju svih institucija u zakonske okvire.

 - Nama nema drugog puta i svi oni koji traže prostor za podizanje rejtinga svoje stranke u izvanrednom stanju u zemlji, najviše štete nanose svom narodu i državi u koju se zaklinju – ponovio je Čavara.

   Na upit je li realno očekivati ikakve pozitivne procese u idućih 14 mjeseci do izbora ili će biti status quo, pa čak i nazadovanje, predsjednik Federacije BiH kazao kako je optimista jer ima i nekih pozitivnih segmenata u cijeloj ovoj situaciji.

- Stanje krize u kome se nalazimo pruža i neke mogućnosti. Imamo situaciju da je Ustavni sud izbrisao odredbe Izbornog zakona koje reguliraju izbor izaslanika u Dom naroda i to je prigoda da svi zajedno riješimo problem legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. A onda provesti izbore i stvoriti uvjete za dogovore o svjetlijoj budućnosti BiH – navodi Čavara.

 Odgovarajući na upit o tome postoji li mogućnost da se na razini Federacije postigne suglasnost oko zakona iz Reformske agende, kako i taj proces ne bi bio potpuno zaustavljen u vremenu do izbora, Čavara je kako on osobno a i stranke okupljene oko HNS-a stalno inzistiraju na razgovoru i dogovoru o svim pitanjima, a posebno o onima koja čine Reformsku agendu i osiguravaju ukupno bolje stanje u Federaciji.

- Veliki je problem što se dominantno u sarajevskim medijima stvara atmosfera kako Dragan Čović i Hrvati neće dobiti ništa, kako je ugrožen interes Bošnjaka ako Hrvati biraju svoje predstavnike u vlasti… Ako javno mnijenje nije spremno prihvatiti poštivanje institucija, a ako je poželjno govoriti i napadati druge, onda smo u ozbiljnim problemima. Na takvoj retorici ne možemo graditi budućnost. Zato moramo stabilizirati odnose, promijeniti ambijent u Federaciji BiH – kazao je Čavara za Večernji list BiH.

 

 

(Večernjilist)

Ne propustite