POTRESNE PRIČE O ZLOČINIMA U BIH "Srpski vojnici su silovali 10 djevojčica svake noći"

Bosna i Hercegovina
POTRESNE PRIČE O ZLOČINIMA U BIH "Srpski vojnici su silovali 10 djevojčica svake noći"
.

Britanski Independent je objavio potresnu priču o zločinima koje su za vrijeme genocida u Bosni počinili Srbi nad bosanskim muslimankama te nazvao silovanja desetaka hiljada žena i djevojčica "jednim od najvećih užasa u modernoj europskoj historiji".

Novinarka Sue Turton sastala se 25 godina poslije rata u Bosni i Hercegovini te genocida u Srebrenici sa žrtvama silovanja, od kojih je većina još uvijek prisiljena živjeti u blizini svojih napadača. Žrtve i dalje žive u "neizrecivoj patnji", a silovatelje viđaju svakodnevno.

"Silovali su me, a zatim skoro ubili"

"Prošlo je 25 godina od silovanja, ali Rana se sjeća kao da se dogodilo jučer. Bilo je 18:00 sati, 9. maj 1992. godine, kada su srpski vojnici napali njeno bosansko selo u distriktu Brčko, spalili   kuće, a nju odveli u šumu", piše Turton.

"Bilo je puno vojnika na polju. Jedan mi je rekao da se skinem, ali sam odbila. Zatim me udario i srušio na tlo. Bio je to isti muškarac koji je zapalio moju kuću. Silovao me. Ostali vojnici su stajali i gledali. Rekao im je da me i oni siluju, tako da sam ponovo silovana. Dvaput", ispričala je žrtva.

Prvi silovatelj zatim joj je prislonio nož na grlo, ali drugi ga je zgrabio i povikao: "Što radiš? Ti imaš sestru", te dodao da je bolje ako ju ostavi na životu.

"Vjerojatno su silovali deset djevojčica svake noći"

Kelima Dautović je ispričala kako je bila trudna kada je izbio rat te smatra da ju je ta činjenica spasila od seksualnog zlostavljanja u koncentracijskom logoru Trnopolje.

"Napadali su tinejdžerice. Mnoge djevojčice su pokrivale tijela širokim majicama. Ako ste izgledali ženstveno, samo bi vas uzeli", ispričala je Dautović.

 "Vjerojatno su silovali oko deset djevojaka svake noći. Vodili bi ih u prazne kuće u okolici. Djevojčice bi se vraćale potpuno iscrpljene sljedećeg jutra, ali nitko o tome ne bi govorio. Sramile su se. Sve smo znale što se događa, ali nismo razgovarale o tome", nastavila je.

 Silovano do 50 000 žena i djevojčica, a mnoge su nakon zločina rodile

Nitko ne zna koliko je točno djevojaka i žena pretrpjelo silovanje tijekom genocida, ali prema procjenama se radi od 20 000 do čak 50 000 žrtava. Većina zločinaca nikada nije privedena pravdi, ali mnoge žrtve su prisiljene redovito viđati silovatelje u susjedstvu.

Doktorica Branka Antić-Štauber je izjavila da trenutno pruža savjetovanje 150 žena, od kojih su mnoge tek nedavno ispričale da su bile žrtve silovanja tijekom rata. Neke su preko Facebooka potražile napadače:

"Prate ih da bi znale gdje se nalaze. Jedna od pacijentica zna napadačev rođendan te imena i dob njegove djece", izjavila je doktorica, koja ujedno liječi žrtve koje su nakon silovanja rodile.

Jedna je odmah nakon rođenja dala bebu na posvajanje, ali je vratila sina kada je navršio sedam godina. Međutim, to je bila pogreška:

"Tukla je dijete svaki dan", izjavila je doktorica. "Pokušali smo ju liječiti, ali u jednoj minuti bi puna mržnje tukla dijete, dok bi u drugoj plakala i kajala se. Išli su na terapiju 6 godina. Dijete je sada odraslo i napokon je dobra majka."

 "Zločince se na jednoj strani smatra herojima"

Antić-Štauber je također rekla da nijedan od silovatelja ne zna da mu je žrtva rodila dijete te nijedan od njih nije priznao svoj zločin:

 "Samo je nekolicina muškaraca osuđena u posljednja dva desetljeća. Preteško je doći do pravde sada kada imamo tri podijeljene političke stranke. Zločince se na jednoj strani smatra herojima i zaštićeni su jer su za svoj narod bili na pravoj strani i sve što su učinili bilo je za svoj narod".

 "Umrla od srčanog udara nakon oslobađanja silovatelja"

Doktorica je ispričala još jedan stravičan slučaj: "Četvorica muškaraca su silovala osam djevojčica, na sudu su prepoznale napadače i nije bilo sumnje da su silovane, ali to nije bilo dovoljno za optužbu i pušteni su".

 "Sada napadači žive na udaljenosti od 10 minuta vožnje od žrtava. Jedna od njih je zbog presude doživjela srčani udar i umrla. Sin druge žrtve se objesio jer nije mogao živjeti s tim", ispričala je Antić-Štauber, prenosi Index.hr.

Ne propustite