ISLAMOFOBIJA U AMERICI: Zbog čega tolika mržnja prema muslimanima?

Svijet
ISLAMOFOBIJA U AMERICI: Zbog čega tolika mržnja prema muslimanima?
Najnovija dešavanja u svijetu pokazuju kako je mržnja i netrpeljivost prema muslimanima u porastu.

Najnovija dešavanja u svijetu pokazuju kako je mržnja i netrpeljivost prema muslimanima u porastu. 

Profesor Brian Levin sa Univerziteta San Bernardino analizirao je zločine iz mržnje čak dvije decenije. Došao je do saznanja kako političari koriste ovaj govor mržnje kako bi produbili napetosti u zemlji.

 

ZLOČINI IZ MRŽNJE NAKON 11. SEPTEMBRA

Od 1992. godine (nakon objavljivanja Statistike o zločinima iz mržnje iz 1990. godine), FBI bilježi sve podatke o ovim zločinima. "Zločin iz mržnje" definiše se kao kazneno djelo motivirano bilo rasom, etničkom pripadnosti, vjerom, invaliditetom, spolnom orijentacijom, spolom ili rodnim identitetom.

Prema podacima FBI-ja, zločini iz mržnje protiv muslimana, a koji su prijavljeni policiji, uslijedili su nakon terorističkih napada 11. septembra. Godine 2001. prijavljeno je 481 takvih slučajeva protiv muslimana, a godinu prije taj broj je iznosio 28.

Međutim, od 2002. do 2015. godine, broj zločina iznosio je između 105 do 160 godišnje.

Podaci FBI-ja pokazuju kako je u 2015. godini bilo 257 zločina iz mržnje prema muslimanima, što je za 67% više od prošle godine.

Iako muslimani u Americi čini samo 1 posto stanovništva, zločini iz mržnje prema njima čine 4,4 posto od svih prijavljenih zločina iz mržnje.

2017-07-27-1

Porast zločina iz mržnje nakon 11. septembra

POREĐENJE ZLOČINA U 2015. I 2016. GODINI 

poll1

 

Studija je uključila 25 najvećih gradova u U.S. i otkrila je povećanje od šest posto u ukupnom broju zločina iz mržnje između 2015. i 2016. godine.

 

U 2015. godini, naprimjer otkriveno je 45 incidenata protiv Muslimana u SAD-u u četiri sedmice nakon terorističkog napada u Parizu, 13. novembra. 

Nešto manje od polovine dogodilo se nakon 2. decembra, nakon terorističkog napada u San Bernadinu.  Od toga, 15 ih dogodilo u pet dana nakon prijedloga, tadašnjeg kandidata za predsjednika Donalda Trumpa da se zabrani ulaska svih muslimana u SAD. 

Za razliku od toga, nakon napada 11.9. sociolog James Nolan i profesor Brian Levin utvrdili su da je do pada u zločinima iz mržnje došlo nakon što je predsjednik George W. Bush održao govor o promoviranju tolerancije 17. septembra 2001. godine. 

MOTIVIRANI ZLOČINI IZ MRŽNJE

poll2

Druge grupe također, navode porast zločina iz mržnje: SPLC centar naveo je da je mjesec dana od predjsjedničkih izbora došlo do porasta zločina iz mržnje protiv manjskih grupa. 

SPLC je utvrdio da je treća najčešća pogođena grupa upravo muslimani. 

Samo ovog mjeseca Savjetu za američko - islamske odnose, prijavljeno je 72 slučaja "uznemiravanja" i 69 zločina iz mržnje koji su se dogodili u periodu od aprila do juna 2017. godine. 

STRAH OD MUSLIMANA 

poll2

U 2015. godini bilo je 1.244 zločina iz mržnje motivisanih religijom

 

Brojni stereotipi i predrasude doprinose da se muslimani predstavljaju u negativnom svjetlu. 

U junu 2016. godine Reuters/Ipsos online anketa pokazala je da 37 posto Amerikanaca  imalo je donekle ili vrlo nepovoljan pogled na islam. 

Skoro polovina smatra da muslimani u Americi podržavaju ekstremizam. 

Zanimljivo je, da sadašnje ankete pokazuju da kada ljudi osobno poznaju nekog ko je musliman, pristrasnost je mnogo manja. 

Ovo potvrđuje zaključak psihologa Gordana Allporta iz knjige "Priroda predrasuda" da smislen kontakt sa onima koji su drugačiji od ključnog značaja sa smanjenje mržnje. 

 

 

Ne propustite