7 NAJSTRAŠNIJIH BOLESTI: Čak su i doktori nemćni pred njima !

Porodica i zdravlje
7 NAJSTRAŠNIJIH BOLESTI: Čak su i doktori nemćni pred njima !
.

2. Ameba koja jede mozak
 
Riječ je o mikroskopski malom organizmu koji živi uglavnom u stajaćim vodama, kao što su jezera, lokve, loše održavanim bazenima za kupanje sa malo hlora te toplim otpadnim vodama iz fabrika i u tlu. Nakon udisanja inficirane vode, ameba ulazi u nervni sistem i "spaja se" na živce.
 
Potom se seli u nosni živac u prednjem mozgu gdje se hrani nervnim tkivom i množi. Nakon što pojede veći dio živca za njuh, infekcija se širi velikom brzinom na ostatak mozga. Rezultat je primaran amebni meningoencefalitis, odnosno gnojna upala mozga.
 
Ova infekcija doslovno uništava mozak. Izaziva ukočenost vrata, glavobolju, groznicu i halucinacije. Već par dana nakon infekcije može doći do smrti, a ona obično nastupa oko 14 dana nakon zaraze zbog srčane respiratornog sistema. Iako zvuči grozno, vrlo je rijetka i svijetu je do sada zabilježeno oko 300 slučajeva do 2008 godine.
 
3. Bakterija koja se hrani ljudskim mesom
 

Bakterija ulazi u tijelo kroz ranu i širi se. Infekcija stvara toksine koji razaraju tkivo i pri tom uzrokuju ekstremno jaku bol, oticanje i promjenu boje kože. Ako se ne liječi odmah jakim antibioticima, pacijenti mogu izgubiti ekstremitete pa i umrijeti.
 
Izaziva je opasan soj streptokoka grupe A. Koža poprima ljubičastu boju i mogu se razviti veliki mjehuri ispunjeni tečnošću i gangrenom. Osim uz antibiotike, liječenje često podrazumjeva i hirurško odstranjenje odumrlog tkiva.
 
Smrtnost je oko 30 odsto.
 

Ne propustite