NEISPRIČANE PRIČE O LEGENDARNOM CUNETU: Tito htio da ga HAPSI!

Nostalgija
NEISPRIČANE PRIČE O LEGENDARNOM CUNETU: Tito htio da ga HAPSI!
Jedan od najljepših tenora narodne muzike Predrag Cune Gojković (85), koji nas je napustio prije tri dana, umalo da u mladosti završi iza rešetaka.

Pjevača koji je u petak preminuo u 85. godini svojevremeno optužili da je tokom života u SAD pjevao četnicima, pa mu je zabranjeno da radi.
 
Jedan od najljepših tenora narodne muzike Predrag Cune Gojković (85), koji nas je napustio prije tri dana, umalo da u mladosti završi iza rešetaka.

Po povratku iz Amerike, nekoliko godina je bio nepoželjna osoba jer je navodno sarađivao s neprijateljima Josipa Broza Tita i tadašnje države.

- Pevao je četnicima i sa njima se družio, ne treba ga angažovati za televiziju, radio, pozivati ga na koncerte - bilo je naređenje koje je stiglo iz vrha partije.

Sam Cune pokušavao je da pronađe koren trača i kaže da je sve poteklo iz svakodnevnog razgovora u „Šumatovcu“. Kada su jednog beogradskog muzičara pitali zašto ne ide u Ameriku da svira, ovaj je u šali rekao:

- Ne možeš da dođeš na red od Cuneta i njegovih četnika.

Mnogo godina kasnije i nakon smrti Josipa Broza, Cune je nešto više rekao o ovoj temi.

- Po povratku iz Amerike bio sam na marginama umetnosti. A tamo nikog nisam pozvao, nisam govorio jezik. Prepustio sam se američkog snu. Rodila nam se tamo Katarina, kao naš najveći dar - rekao je Cune.

Umketnik koji je bio žrtva kafanskog trača mogao je da plati i glavom.

- Nikad nisam pevao četničke pesme, a partizanske jedino kad sam bio u vojsci, kad se moralo. Pevao sam i Titu na desetine puta. Voleo je da od mene čuje zagorske i meksikanske pesme, dok je Jovanka volela romanse, recimo pesmu „Sonja“ - seća se Cune.

Predrag Cune Gojković biće sahranjen u srijedu u 15 časova u Aleji zaslužnih građana.

cune2

Težak život
MOJA LEPOSAVA JE RATNO SIROČE

Cune Gojković je više od pola vijeka proveo u braku s Leposavom.

- Moja žena je bila siroče. Nije odrasla uz oba roditelja. Vedrinu duha prenela je na mene. Bodrila me je kad mi je bilo teško - pričao je muzičar.

Vedrog duha
VOLIO DA ZBIJA ŠALE

U pozorištu i na filmu sa Cunetom je sarađivao i kompozitor Zoran Simjanović.

- Cune je bio genijalan umetnik, ali i još veći čovek. Voleo je da se šali, a jednom se na snimanju u Radio Beogradu pravio da mu je pukao glas. Kasnije su ga jurili po kafani da ga biju - prisjetio se Zoran.

cune1

Brižan otac Potresno pismo Gorici Popović
ČUVAJ MI MOJU KATARINU

Gorica Popović objavila je potresno pismo koje je dobila od legende naše muzike prošlog decembra, povodom 20 godina predstave „Brod plovi za Beograd“.

- Draga Gorice, dušo moja mila. Čestitam ti 20. „Brod“ u Ateljeu. Ti si, sine, posebna, uvek bila. Zahvaljujući svojoj ljubavi, humoru, talentu i posvećenosti, napravila si nešto što je, siguran sam, biser tvog pozorišta, a na kulturnoj sceni Beograda događaj koji će pamtiti generacije.Budi mi, sine, zdrava i vesela i živela srećna. Čuvaj mi moje dete. Voli te tvoj Cune.

Ne propustite