Spas od ukočenosti u autu, avionu, na brodu uz samo nekoliko jednostavnih vježbi

Porodica i zdravlje
Spas od ukočenosti u autu, avionu, na brodu uz samo nekoliko jednostavnih vježbi
Zato na svakom mjestu na kojem sjedite možete aktivirati svoje mišiće i vježbati, a da pritom ne ometate suputnike.

Jedan od uzroka duboke venske tromboze je dugotrajno nepomično sjedenje u vrućim ljetnim danima. Zato na svakom mjestu na kojem sjedite možete aktivirati svoje mišiće i vježbati, a da pritom ne ometate suputnike.

Mjesecima se svi trude obaviti što više i što kvalitetnije svoje zadatke. Rade pod stresom, ne stignu aktivno provesti tjedni odmor, a kamoli dnevni. Tijelo se iscrpi, živci istanje, imunološki sustav oslabi i nužan je oporavak. Kako? Potrebno se pripremiti za aktivni odmor. Posjetiti fizioterapeuta te saznati kritične simptome koji mogu pokvariti zadovoljstvo zasluženih sedmica razbibrige i uživanja. Nažalost, mali broj osoba se adekvatno pripremi za ljetni odmor i mali broj nauči kako je najbolje aktivirati tijelo u različitim izazovima.


Prvi izazov je putovanje


Ne krećite na put premoreni od završavanja poslova i silnih pakiranja. Krenite kasnije, ali zadovoljni svime što ste pripremili. Odaberite vama adekvatno prijevozno sredstvo. Auto, avion, brod ili vlak, sve ima prednosti i nedostatke. Vi možete utjecati samo na svoj doživljaj, a ne na nepredviđene okolnosti pa se nemojte nepotrebno nervirati. Što god odabrali kao prijevozno sredstvo prilagodite sjedala, izloženost suncu uz prozore, adekvatnu odjeću i obuću ako možete i suputnike da putovanje bude uživanje, a ne dodatni stres. Važno je mijenjati položaj toekom puta. Ako možete malo prohodajte, a ako morate duže vrijeme sjediti, važno je aktivirati mišiće da ne dođe do zastoja cirkulacije (oteklina, grčeva ili većeg poremećaja u krvnim žilama).


Jedan od uzroka duboke venske tromboze je dugotrajno nepomično sjedenje u vrućim ljetnim danima. Zato na svakom mjestu na kojem sjedite možete aktivirati svoje mišiće i vježbati, a da pritom ne ometate suputnike.


Nekoliko vježbi koje možete provoditi kao putnik u autu, vlaku, avionu, brodu...


Stopala - pokušajte u obući raširiti prste nogu držeći par sekundi, sakupite prste do palca ne grabeći prstima pod stopalo. Okrenite prste - prednji dio obuće ususret, a da pritom peta ostane na mjestu, malo se oslonite vanjskim dijelom stopala o pod. Odmaknite prste što više od sredine tijela oslanjajući sa na petu pa ćete osjetiti kako se zatežu mišići vanjske strane potkoljenice.


Pritisnite prstima okrenutim naprijed, jako o pod tako da podižete pete u zrak, a napnete stražnji dio potkoljenice, možete to učiniti tako jako da se zategnu i sjedni mišići pa će vam se tijelo istegnuti prema gore. Stavite ruke unutar svojih koljena i čvrsto ih stisnite koljenima, zadržite malo pa ponovite nekoliko puta dok ne osjetite da su se aktivirali mišići unutarnje strane natkoljenice.

 


Pritisnite koljena s vanjske strane dlanovima i šireći na mjestu koljena aktivirajte mišića vanjske strane natkoljenica. Uvijek možete stiskati polako i čvrsto mišiće zadnjice na tri načina: prvo stisnite čmar i zadržite par sekundi tako da nakon nekoliko ponavljanja osjetite da se stiskaju i mišići donjeg dijela trbuha, drugo spojite koljena i stisnite mišiće zadnjice tako intenzivno da se malo tijelo podigne od podloge i treće malo razmaknite koljena i stisnite mišiće stražnjice teko intenzivno da se zategne i vanjski dio natkoljenica i da se odignete od podloge.

 


Trbuh aktivirajte tako da stopala čvrsto položena na podlogu pokušavate petom podvući pod sjedalo. Ako je aktivacija mišića mala osjetit ćete samo stražnji dio nogu, ali ako pojačate snagu (bez pomaka stopalima) napet će se donji dio trbušnih mišića i aktivirat će se i mišići donjeg dijela lopatica i sjedit ćete vrlo uspravno par trenutaka. Sjedeći uspravno pokušajte spojiti lopatice i povući ramena natrag i dolje. Ako je moguće zarotirajte se cijelim gornjim dijelom tijela u desno gledajući natrag pa kad je zgodno isto ponovite rotacijom u lijevo gledajući natrag. Do sada ste aktivirali niz mišića od stopala do vrata i sada vam preostaje da pokretima glave oslobodite napetosti vrata i gornjeg dijela leđa.

 


Jedno uho spuštajte u smjeru prema ramenu koje povlačite dolje, a onda i dugo. Rotirajte glavu u stranu i dolje tako da nosom krećete prema ramenu - nadlaktici, a onda prema suprotnoj strani. Bradu povlačite što bliže na prsnu kost, a kasnije i što niže na prsa. Kod ovih vježbi koje ne morate raditi kao po zadatku na brojanje, cilj se postiže kada na vratu i u području gornjeg dijela leđa osjetite zatezanje koje se pretvara u lagano zagrijavanje tkiva. Ako ste tijekom čitanja izvodili bar malo ove pokrete morate priznati da ste ne samo aktivirali mišiće, već ste sjedeći oslobodili niz uspavanih mjesta i zagrijali tkivo te se osjećate bolje i aktivnije.

 


Za kraj vježbi u sjedećem položaju aktivirajte i ruke tako da se oslonite dlanovima o sjedalo uz kukove sa prstima okrenutima što više prema leđima, snažno ali polako ispružite laktove vucite ramena natrag i dolje spojite lopatice i zadržite se odvojeni od sjedala nekoliko trenutaka.


Sretno i ugodno putujete i vidimo se na plaži i kupanju. Fizioterapeut vas savjetuje, a vi ste zlatna karika uspješne terapije i na putovanju.

 

 

Ne propustite