Ne rizikujte život

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Prijeti vam životna OPASNOST ako uradite ovo odmah nakon paljenja automobila!

Objavljeno:17.07.2017 - 22:05
A A A Times Arial

Jedna od prvih stvari koje radimo kada uđemo u automobil i kada je napolju jako toplo, jeste paljenje klima uređaja. Međutim, radeći ovo, izlažemo riziku svoje zdravlje i zdravlje onih koji se sa nama voze.

Stvar je u tome, da ostavljajući automobil napolju, uvijek zatvaramo prozore. Ali, i kada auto ostavljamo u hladovini, za jedan dan u njemu može da se nakupi 400-800 mg benzola. Ako ste parkirali automobil na suncu, na temperaturi višoj od 16 stepeni, nivo benzola dostiže 2000-4000 mg, što je 40 puta više od dozvoljenog nivoa.

Sjedajući u automobil u kojem su prozori bili zatvoreni, ljudi počinju udisati benzol, ne znajući da ovaj toksin utiče na bubrege, jetru i koštano tkivo. Sem toga, on se iz organizma vrlo sporo i loše eliminiše.


U priručniku za korišćenje automobila, navodi se da prije uključivanja klima uređaja treba otvoriti prozore na nekoliko minuta, ali razlog nije objašnjen, samo postoji nagovještaj da je to dobra performansa automobila.

Rezultati istraživanja pokazuju da, prije nego što počne da hladi vazduh, klima uređaj izbacuje sav zagrijan vazduh napolje, a sa njim – benzol, toksin koji izaziva rak. Zato, sjedajući u auto, čak, iako ne osjećate miris zagrijane plastike, otvorite prozore na nekoliko minuta, a zatim uključite klimu.

Ne zatvarajte prozore još nekoliko minuta, dok radi auto. Prihvatite naviku otvaranja prozora dok ste u automobilu da se organizam ne zasićuje toksinima, jer posljedice mogu biti veoma tragične.

Klima uređaji nisu jedina stvar koja nam može pomoći u preživljavanju paklenih vrućina. Možete se rashladiti i bez toga. Sve što trebate jeste spustiti prozor na strani vozača i potom zatvoriti i onda otvoriti vrata na strani suvozača i potom zatvoriti pa ponoviti par puta.

Temperatura u autu će se spustiti i do 10 stepeni. Trik su isprobali mnogi i izjavili su kako su se jako oduševili. Trk u auto i isprobajte i vi!

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!