SIN MU JE PREMINUO MLAD OD TEŠKE BOLESTI: Životna priča Ljubiše Samardžića tjera suze na oči

Lifestalgija
SIN MU JE PREMINUO MLAD OD TEŠKE BOLESTI: Životna priča Ljubiše Samardžića tjera suze na oči
Ljubiša Samardžić potiče iz rudarske porodice.

Ljubiša Samardžić potiče iz rudarske porodice. Život ga nije mazio, a talentovani glumac, koji je osvojio srca telvizisjke publike brojnim ulogama, koračao je uzdignute glave čak i u njatežim momentima.

– Ja sam u stvari čovek iz rudarske porodice, koji smatra da je taj rudarski hleb zaista težak. Znam da sam kao dete upamtio nešto veoma značajno, a to je poštovanje čoveka po svaku cenu i požrtvovanje za svakoga. Uvek sam u igru unosio srce i iskrenost, želeći po svaku cenu da mi se to vrati. Na sreću, ta moja iskrenost je bila presudna da imam veliki, ogroman kredibilitet autora i kod kolega – govori poznati umjetnik za atvbl.

Ipak najteži životni udarac doživio je kada je ostao bez sina Dragana, koji je preminuo u 34. godini od leukemije. Zbog gubitka sina njegov život je izgubio smisao na trenutak, međutim uz pomoć supruge Mire koja ga je podigla sa dna, uspio je da se izbori i krene dalje.

- Od kad smo formirali porodičnu produkciju pre dvadeset i kusur godina, naš Gaga je obavljao veoma delikatne produkcione poslove. Posle njegovog odlaska produkcija je ostala bez glave. Majka u prvo vreme nije mogla ništa da radi, jer je njegov odlazak trebalo izdržati. Kada je Gaga odlazio, mislio sam da neću moći da izdržim i da će mi uskoro doći kraj, ali me je Mira trgnula i naterala da radim jer ću u tome, kako je rekla, naći smisao opstanka. Kako je vreme odmicalo, a teret bivao sve veći i veći na mojim plećima jer je dugove trebalo vratiti, Mira je shvatila situaciju i spontano je zauzela njegovo mesto u produkciji. Ona je oduvek mnogo radila jer potiče iz čestite i vredne porodice u kojoj je rad svetinja, a ne teret. Nas dvoje smo srećan spoj. Težimo istom cilju, da snimimo nešto prijatno, lepo, ukusno, da delo nosi toplinu, da ispunjava ljude, da mogu da gledaju i bake i deca. Mi jedno prema drugom imamo nesebičan odnos i u poslu i u životu, što je retkost za današnje brakove. Zajedno smo jači, odolevamo uspešno prekim pogledima-potresnim glasom pričao je tada Ljubiša Samardžić.

samardzic

Poznat kao umjetnik koji brižljivo čuva intimu, prilikom rada na seriji "Miris kiše na Balkanu" otkrio je nekoliko detalja o svojoj Miri koja mu je bila oslonac i davala vetar u leđa.

– Kao što je ljubav presudna u životu junaka "Miris kiše na Balkanu", tako je i za mene ljubav bila presudna u izboru životnog saputnika, iako je moja majka "zagovarala" drugu. Zavoleo sam prelepu, šarmantu, pametnu i premladu Miru iz čestite građanske porodice. Vodio sam računa s kim počinjem zajednički život. Osećao sam da je ona žena mog života. I nisam se prevario. Mira je rasla u porodici koja poštuje dom, knjigu, muziku, pozorište, ali ponajmanje film. Venčanjem je u moj razbarušeni život unela unutrašnji red i mir, neophodan za mirnu karijeru glumca. Divio sam se njenom odnosu prema deci, meni, prijateljima, smislu za lepotu, a posebno komunikaciji s ljudima. Bila je i ostala ponosna. Ćutala je i kada jesmo i kada nismo imali, znala je da drugima podari radost i pomoć, i sve je uvek činila srcem, iskrenošću. I sve ove vrline unela je i u naš zajednički posao!- rekao je ranije za "Gloriju" Samardžić i dodao:

– Kad je Gaga odlazio, mislio sam da neću izdržati i da će mi uskoro doći kraj. Mira me prenula i trgnula, jer je bila svesna da sam moralno pao, smršao, izgubio volju za bilo čime. Govorila mi je: "Čoveče, život je smrt, upamti to! Nastavi da radiš jer ćeš u tome naći smisao opstanka". Bila je u pravu. Šteta što nije završila psihologiju.

Nikada ga pozitivan duh nije izdao, a prije nekoliko mjeseci pojavio se na jednom događaju.

-Zdravlje nije baš najbolje, ali u svakom slučaju idemo dalje- rekao je prije nekoliko mjeseci za "Novosti" Samardžić.

Osim supruge Mire, oslonac mu je ćerka Jovana, ali i unuci.
- Unuci su u naš život uneli novu energiju. Mira je bila i ostala stub kuće, oslonac i golema pomoć- rekao je Ljubiša.

Ne propustite