TEŠKA SUDBINA JUGOSLOVENSKE DIVE: Ne zna ocu gdje je grob, očuh je maltretirao, a izgubila je bebu u 5. mjesecu...

Nostalgija
TEŠKA SUDBINA JUGOSLOVENSKE DIVE: Ne zna ocu gdje je grob, očuh je maltretirao, a izgubila je bebu u 5. mjesecu...
Mirjana Bohanec Vidović danas ima 77 godina, ali i dan danas pamti koliko je propatila u životu.

Mirjana Bohanec Vidović danas ima 77 godina, ali i dan danas pamti koliko je propatila u životu.
 
"I danas obožavam sendvič od šunke. Sjećam se da sam ga jako želela, a mama nije mogla da mi ga kupi", kaže Mirjana.
 
Operna diva odrastala je samo s majkom. Otac joj je nestao 1945. godine. Radio je u saobraćajnoj službi i kad je vlast tražila da se svi koji su radili u državnoj službi jave, on se javio.
 
"Velika je to bol, koja mi se provlači kroz cijeli život. Ne znam gdje je umro, niti gdje mu je grob. Mama je bila domaćica pa je prodavala naše stare stvari, radila nešto povremeno, jedno vreme bila je i čistačica, a tako smo i dobili stan. Udala se za tatinog prijatelja, mislila je da, ako uzmem njegovo prezime, neću biti obilježena, da će mi se ukazati bolja budućnost. Očuh je bio loš prema meni, odrezao bi jednu krišku hleba i to je bilo to što sam mogla da pojedem. Rastali su se nakon nekoliko godina braka", ispričala je.

Majku pamti kao izuzetno skromnu ženu koja svoju podršku i ljubav nije često pokazivala. Mirjana bi je, priseća se, upitala: "Zašto me nikada ne pomiluješ, kao druge mame koje grle svoju djecu?", a majka bi odgovorila: "Ja sam tebi, dijete moje otac i majka. Moram da budem i stroga i nježna".
 

Kao mala, haljinu bi dobila jedino za Božić i Uskrs, jednu zimsku, a drugu za proljeće, zato što majka nije imala novca.
 
Srednju muzičku školu Mirjana je upisala jer je na prijemnom slagala da ima 16 godina, a bilo joj je tek 15. Prve pjevačke uspjehe nizala je već kao srednjoškolka.
 
Iako je nastupala po svim pozornicama svijeta, publici je ipak najdraža kao Ana Šafranek iz filma Kreše Golika "Ko pjeva zlo ne misli".


 
Jednom se udala, a potom i razvela posle samo godinu dana braka. U tom braku, kaže, nije bila srećna.
 
Drugog supruga, u kojeg se zaljubila na prvi pogled, upoznala je na hodniku jednog pozorišta. On je išao sa prijateljima u kafić, a ona je razgovarala sa drugom.

- Vidjela sam te divne, plave oči, plavu kosu. Bio mi je predivan, kao da je iz snova izronio. Gledali smo se, on je prošao i drugi dan upitao službenicu u operi da ga upozna sa mnom - kaže.
 
U sretnom braku bili su donedavno. Ivo je umro prije osam meseci, a Mirjana je ostala neutješna. Najviše u životu žali što s njim nije mogla da ima djecu.
 
"U najboljim godinama puno sam radila i rano se razvela. Kad sam ostala trudna, izgubila sam bebu s pet mjeseci. Poslije više nisam mogla da rađam", rekla je.

(Kurir.rs)

 

Ne propustite