SVJETSKA ZVIJEZDA: Harrison Ford napunio 75 godina i još uvijek želi glumiti

Nostalgicno
SVJETSKA ZVIJEZDA: Harrison Ford napunio 75 godina i još uvijek želi glumiti
Svjetski glumac Harrison Ford ima iza sebe fantastičnu karijeru.

Svjetski glumac Harrison Ford ima iza sebe fantastičnu karijeru, kojom može da se pohvali, a nikad nije ni primirisao Oskaru, a ni druge nagrade mu nisu bile baš naklonjene. To ga nikad nije previše uzbuđivalo, s ozbirom na to da može da se pohvali fantastičnim filmovima od kojih su neki obilježili kinematografiju.

Ford je imao sreće da je od početka karijere sarađivao sa Georgeom Lucasom s kojim je radio na osam filmova (American Grafitti, Star Wars epizode IV-VI i Indiana Jones kvadrilogija). On je pravi predstavnik stare škole glumaca koji su dominirali '80-tih i '90-tih godina prošlog vijeka - čovjek jednostavno umije da nosi film.

Interesantno je da je neke od bitnijih uloga u karijeru dobio sticajem okolonosti. Lucas nije htio da ga uzme za ulogu Hana Soloa jer je već radio sa njim u Američkim grafitima, pa nije htio da ispadne da protežira glumce. Harrison je prisustvovao audicijama čisto da pomogne čitanjem dionica, ali se ispostavilo da mu niko nije ravan.

Ulogu Indiana Jonesa je dobio tek pošto je Tom Selleck otpao zbog obaveza prema seriji Magnum. Tom je čak i snimio neke scene, ali mu se nije dalo. Ali zato Harrisonu jeste. Nekad moraš i da imaš sreće. Inače, da se nije probio kao glumac, Ford bi pristojno živio kao veoma dobar samouki stolar!

10 filmova Harrisona Forda morate da pogledate!

Ne propustite