OVAKO JE NEKAD IZGLEDAO UPIS NA FAKULTET: To je bilo pravo MUČENJE!

Nekad i Sad
OVAKO JE NEKAD IZGLEDAO UPIS NA FAKULTET: To je bilo pravo MUČENJE!
Ako mislite da su prijemni za fakultete danas teški budite sretni što se niste upisivali prije nekih 300 godina. Tada je sve bilo dosta drugačije.

Ako mislite da su prijemni za fakultete danas teški budite sretni što se niste upisivali prije nekih 300 godina. Tada je sve bilo dosta drugačije.
 
Recimo ako ste bili djevojka niste ni mogli da se upišete na fakultet pošto su žene po crkvi jelte grešnice.
 
A muškarci?
Pa i oni su bili puni grijeha, ali je taj đavo mogao da se istjera iz njih. Batinama, naravno.
 
Kako bi očistili buduće studente od oholosti, prekomjerenosti u jelu i piću, bluda i ostalih loših misli (poput osmjeha na licu ili slobodnog razmišljanja), fakulteti su razradili brutalan sistem inicijacije. Ako ste imali sreće, upisali ste neki od fakulteta u kojima su brucoši samo neko vrijeme služili kao robovi starijim studentima. Ali ako niste, prošli biste kroz pravu torturu profesora.

 
Najdetaljnije su opisani obredi inicijacije na Univerzitetu u švedskoj Upsalli i nekim iz Njemačke i 15 vijeka.
 
Studenti bi se prvo prijavili dekanu, koji je vodio evidenciju. A onda bi određenog dana svi brucoši obukli smješnu odjeću, uz magareće uši i rogove.
 
Onda bi im dežurni profesor gurnuo u usta sa svake strane veprove kljove i mlatio ih štapom sve do učionice. Tu je trebalo da se svi okupe u krug gde su ih profesori vrijeđali i pričali im kako su niko i ništa. A onda bi uslijedile batine. Na svako pitanje na koje nisu znali odgovor dobili bi udarac.
 
Potom je profesor pitao brucoše da li se odriču grijeha. Kada su pristali, simbolično bi im klještima iščupao kljove i skinuo magareće uši i rogove, simbolično ih čisteći od životinjskih poriva.
 
Studenti su onda morali da legnu na pod pa su ih profesori malo plašili da će im tada odseći noge ogronim sečivima. Ako do tada nisu odustali to je verovatno značilo da baš žele da studiraju. Kad je sve to bilo gotovo, odveli bi ih dekanu koji bi je napunio usta solju i održao govor o važnosti čistoće.
 
Praksa je bila toliko popularna da se do početka 17. vijeka proširila po Evropi.


 
Posvećeni Njemci su otišli korak dalje i uveli instituciju penalizma - prilično sličnu inicijaciji osim što je trajala ijcelu godinu, prenosi Atlas Obscura.
 
Negdje sredinom 18. vijeka svi su shvatili da je sve potpuno besmisleno pa je praksa zabranjena.

Ne propustite