Govorili su ovaj čovjek NE SMIJE DA UMRE. Umro je! Istorija je promjenjena

Nostalgija
Govorili su ovaj čovjek NE SMIJE DA UMRE. Umro je! Istorija je promjenjena
Liu Sjaobo, kineski nobelovac i politički disident, koji je nedavno pušten iz zatvora, preminuo je nakon borbe sa rakom jetre.

Liu Sjaobo, kineski nobelovac i politički disident, koji je nedavno pušten iz zatvora, preminuo je nakon borbe sa rakom jetre.

Njegovo zdravstveno stanje privuklo je veliku pažnju javnosti u cijelom svijetu, a nekoliko država pozvalo je na njegovo oslobađanje kako bi se liječio.

Bolnica u gradu Šenjang na sjeveroistoku Kine, u kojoj se Lju liječio, rekla je da mu je danas otkazao respiratorni sistem. Kako su saopštili iz bolnice, njegova porodica je odbila da bude priključen na aparate.

Sjaobo je pušten iz zatvora prije mjesec dana i prebačen u bolnicu. Strani ljekari koji su ga nakon toga posjetili, rekli su da je on još u stanju da putuje u inostranstvo na liječenje, što je bilo u suprotnosti sa ocjenama kineskih eksperata.

U zajedničkom saopštenju dva ljekara, Amerikanca i Nemca, koja su vidjela Ljua Sjaoboa navedeno je tada da su institucije u kojima oni rade, Univerzitet u Hajdelbergu i MD Centar za lječenje kancera u Teksasu, složile da prihvate kineskog disidenta na liječenje, ali da bi njegov put morao da bude "što hitniji".

nobelovac
Liju, aktivista za zaštitu ljudskih prava, zatvoren je 2009. godine pod optužbom da je odgovoran za subverziju jer je pozivao na jačanje demokratije.

On je Nobelovu nagradu za mir dobio za 2010. godinu "za dugu i nenasilnu borbu za osnovna ljudska prava u Kini". Odluka o dodjeli nagrade zatekla ga je u zatvoru.

Njegov advokat saopštio je da je Liju trenutno na liječenju u bolnici u sjevernoj provinciji Lijaoning, nakon što mu je dijagnoza postavljena prošlog mjeseca, prenio je BBC. Njegova supruga Liju Sija nalazi se u kućnom pritvoru od kada je njen muž dobio nagradu 2010. godine, ali protiv nje nikada nije podignuta optužnica,prenosi Blic.

"Živ sam, čitam i razmišljam": Kineski nobelovac Liju Sjaobo oglasio se iz zatvora
Liju Sjaobo (61) je bio ključni lider protesta na Trgu Tjenanmen u Pekingu 1989. godine.

Kineske vlasti nikada nisu objasnile zašto je njegovoj supruzi ograničeno kretanje.

Ne propustite