CIJELI SVIJET ZNA ZA NIKOLU TESLU: Malo tko zna za njegove sestre i kakve su ih sudbine snašle!

Nostalgija
CIJELI SVIJET ZNA ZA NIKOLU TESLU: Malo tko zna za njegove sestre i kakve su ih sudbine snašle!
10. jula 1856. godine u Smiljanu u Lici, rođen je Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih svjetskih pronalazača i naučnika. I dok se o njemu mnogo toga zna, životni putevi članova njegove porodice manje su poznati.

10. jula 1856. godine u Smiljanu u Lici,  rođen je Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih svjetskih pronalazača i naučnika. I dok se o njemu mnogo toga zna, životni putevi članova njegove porodice manje su poznati.

Teslini roditelji Milutin i Georgina su, osim njega, imali sina Daneta i kćerke Angelinu i Milicu - Milku, koje su bile starije od Nikole, i Maricu, najmlađe dijete u porodici. Dane je poginuo pri padu s konja kad je Nikola imao pet godina, a ovo je priča o tri sestre Nikole Tesle - Marici, Milki i Angelini i njihovim životnim putevima.

Milka Tesla

Najstarija sestra Milka se rodila u Senju neutvrđenog datuma. Najprije se udala za Voju (Vukašina) Glumičića koji je preminuo krajem 1892. godine. S njim je imala kćerku Ginu, a ostalo je zabilježeno i da im je brak bio veoma loš.Nakon Vukašinove smrti se preudala, što u njihovoj patrijarhalnoj porodici nije bilo lijepo primljeno.

Porodica Marice Tesla

Marica Tesla, udata Kosanović, imala je talenat za matematiku, navodno je govorila četiri svjetska jezika, a znala je desetine hiljada stihova iz svjetske književnosti. Bila je dopisnik nekoliko listova, čime je nastavila porodičnu tradiciju oca Milutina Tesle, koji je također bio horarni dopisnik iz Like nekoliko austrijskih, novosadskih i drugih novina. Sačuvana su pisma koje je bratu Nikoli slala iz Sušaka i Rijeke, gdje joj je suprug Nikola dobio parohiju, a u kojima ga je obavještavala o uspješnom školovanju svoje četvorice sinova. U ime brata Nikole prisustvovala je svečanoj akademiji, 28. maja 1936. godine na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu povodom osamdesetog rođendana Nikole Tesle. Marica je umrla u osamdesetoj godini i sahranjena u Zagrebu 1938. godine.

Sava Kosanović, kao jedini nasljednik Tesle u SAD, odlučio je da se ostavština njegovog ujaka prenese u Beograd, nakon čega je osnovan Muzej Nikole Tesle, ustanove koja sada pripada svjetskoj kulturnoj baštini.

U svojim uspomenama Sava Kosanović je zapisao: "Kada sam 7. januara 1943. ujutro ušao u Teslinu sobu, s jednim bliskim prijateljem, Tesla je ležao mrtav. Još mršaviji i bljeđi malo zgrčen, sa zaleđenim sažaljivim izrazom, gotovo osmjehom na licu. Na velikom okruglom stolu stajala je jedna otvorena metalna kutija, kakvih je mnogo imao, s pismima i izvučenom slikom, posljednjom Teslinom, u grupi posjetilaca 1942. godine".

Treća Nikolina rođena sestra Angelina Tesla, udata Trbojević, bila je supruga prote Nikole Trbojevića. Vjenčali su se u Metku kod Gospića. Imali su petoro djece - Uroša, Petra, Nikolu, Maricu i Milicu. Svi su završili fakultete, a četvoro su postali doktori nauka.

Angelina je umrla u Kistanjama, u sjevernoj Dalmaciji, gdje je sa suprugom, penzionisanim protom, provela posljednje godine života kod kćerke Marice i njenog supruga, bogatog kistanjskog trgovca Nike Jankovića.

Nikola poznatiji u Americi i literaturi kao Nikolas Terbo pokazao je da, ne samo zbog imena, ima najviše talenta za tehniku od svih Teslinih rođaka. Završio je gimnaziju u Budimpešti i 1911. u tom gradu diplomirao na Tehničkom fakultetu.

Nikola koji je i likom podsjećao na ujaka, a u SAD je otišao tridesetak godina poslije Tesle. Taj matematičar i priznati pronalazač ostvario je u Americi i u Europi više od 120 patenata, najveći broj u automobilskoj industriji. Poslije rata bio je profesor praktične nastave na Lorens institutu za tehnologiju u Detroitu.

Prema navodima njegovog sina Vilijema Terboa, dvojica Nikola imali su nesporazum, jer je stariji Tesla bio bez financijskog pokrića za svoje pronalaske i nekoliko puta je potpuno bankrotirao. Terbo je investirao novac u neke ujakove projekte u vezi s automobilima, ali je Tesla to potrošio u druge svrhe.

 

(Novi.ba/Kurir.rs)

Ne propustite