U Sidneyu odata počast srebreničkim žrtvama: Europa treba da se stidi

Svijet
U Sidneyu odata počast srebreničkim žrtvama: Europa treba da se stidi
Širom svijeta danas je odana počast nastradalima u genocidu u Srebrenici.

Širom svijeta danas je odana počast nastradalima u genocidu u Srebrenici.

Tako je u Sydneyu u organizaciji Kulturnog centra Australijsko-bosanskohercegovačke kulturne asocijacije (ABHCA) održan skup koji je vodila 33-godišnja preživjela Srebreničanka Nihada Alemić, sestra Mirsade Alemić-Helać koja je napisala knjigu na engleskom jeziku o stradanjima u Srebrenici pod nazivom “Through The Eyes of an Innocent Child“.

Prisutnima se obratila i Đemila Talić-Gabriel uspješna Bosanka i počasna konzulica u Novom Južnom Velsu.

“Okupili smo se da obilježimo stradanje 8.372 života, genocid koji je počinjen nad nedužnom djecom, očevima i braćom u srcu Europe na kraju 20. stoljeća. Dugo sam razmišljala šta reći, jer riječi su suvišne. Kako stati pred Nihadu, Mirsadu, njihovu majku i pred sve ljude iz Srebrenice? Nema riječi utjehe, svaka riječ boli. Kao majka, kćerka, sestra sam se zapitala kakav bol preživjeli Srebreničani nose“, kazala je Talić-Gabriel.

Ona se potom osvrnula na Europu i njenu sramotu zbog svega što se dogodilo u Srebrenici.

“Europa treba i mora da se stidi zbog svega što se desilo u Srebrenici. Ona se mora uvijek sjećati onoga što se desilo u Srebrenici, ali to nije dovoljno. Europa mora uraditi sve da se genocid nikada više nikom ne desi. Nažalost, u Republici Srpskoj još se negira genocid, a Ratko Mladić, krvnik koji je našu djecu hraneći bombonama klao, slavi se kao heroj. Iz tog razloga moramo podići glas i reći šta se desilo 11. jula 1995. godine. Ne dozvolimo da se historija ponovi“, zaljučila je Talić-Gabriel. 

 

 

Ne propustite