SAZNAJTE kako bi glasali građani BiH da se danas provodi REFERENDUM o članstvu u EU

Bosna i Hercegovina
SAZNAJTE  kako bi glasali građani BiH da se danas provodi REFERENDUM o članstvu u EU
Pad podrške ulasku BiH događa se drugu godinu zaredom. Godine 2016. podrška je iznosila oko 76 posto, a 2015. oko 78 posto.

U odnosu na prošlu godinu za sedam posto pala je podrška građana Bosne i Hercegovine za ulazak u Evropsku uniju u 2017. godini, no i danas iznosi visokih 69,2 posto, pokazalo je najnovije istraživanje Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH. 

Kako je saopćeno iz DEI-a, da se danas provodi referdendum o članstvu sedam od deset građana glasalo bi za ulazak BiH u EU što predstavlja 69,2 posto.

Podrška je značajno niža u Republici Srpskoj i za ulazak u EU bi još uvijek glasao natpolovični broj građana, njih 56,5 posto, dok bi to u  Federaciji BiH učinilo 76,6 posto.

Pad podrške ulasku BiH događa se drugu godinu zaredom. Godine 2016. je podrška iznosila oko 76 posto, a 2015. oko 78 posto.

Manje je i onih koji bi uopće izašli na referendum oko članstva BiH u EU, pokazalo je istraživanje. 

Građani iz svih dijelova BiH iz istih razloga podržavaju i ne podržavaju ulazak BiH u EU. Najčešći razlog za podršku je uvjerenje da će rezultat biti uređenija država i društvo (37,5 posto), sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala i stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta.

Strah od povećanja troškova života i poreza  ima 55,4 posto građana što predstavlja uvjerljivo najčešći razlog za protivljenje članstvu u EU.

Istraživanje je pokazalo da čak natpolovična većina građana smatra kako evropski put BiH ima alternativu. Takvih je 52,5 posto i njihov broj je značajno porastao u odnosu na istraživanja iz proteklih godina.

Ne propustite