HEMOTERAPIJA MOŽE IMATI PROTUUČINAK: Liječnici upozoravaju – pod hitno je potrebna izmjena tretmana

Porodica i zdravlje
HEMOTERAPIJA MOŽE IMATI PROTUUČINAK: Liječnici upozoravaju – pod hitno je potrebna izmjena tretmana
Dok se na početku rak naizgled smanjuje, u isto vrijeme se otvaraju putovi za njegovo širenje u krvotok, pri čemu se on vraća još veći i smrtonosniji.

Hemoterapija je jedina metoda za liječenje raka koju nudi klasična medicina. Iako su njezine ružne nuspojave dobro poznate, vjerojatno nitko ne bi pomislio kako ovakvo liječenje može imati protuučinak. TAčnije, kemoterapija može uzrokovati širenje raka i njegovu još veću agresivnost, otkriva najnovija studija.

Dok se na početku rak naizgled smanjuje, u isto vrijeme se otvaraju putovi za njegovo širenje u krvotok, pri čemu se on vraća još veći i smrtonosniji. Znanstvenici upozoravaju kako ovo saznanje ne bi smjelo učiniti da pacijenti odbijaju tretmane, već da je potrebno pronaći bolje rješenje za kontrolu tumora tijekom samog tretmana, prenosi Net.hr.

“Ideja je dobivanje male količine tumorske maramice nakon nekoliko doza predoperativne hemoterapije. Ako primijetimo da su rezultati markera narasli, trebalo bi prekinuti terapiju i pacijenta hitno operirati, a potom ga podvrgnuti postoperativnoj hemoterapiji”, objašnjava dr. George Karagiannis, voditelj studije.

Ovo bi bio idealan način za dohvaćanje stanica raka koje bi se eventualno mogle proširiti dalje, što je često kod raka dojke, piše Daily Mail.

Ne propustite