Morbidni srpski običaj! Znate li zašto rodbina ubada preminulog u petu? Sledićete se

Kiosk
Morbidni srpski običaj! Znate li zašto rodbina ubada preminulog u petu? Sledićete se
Običaji su oduvijek krasili srpski narod.

Običaji su oduvijek krasili srpski narod. Različiti regioni imaju drugačije navike i rituale. Uglavnom su to tradicionalna vjerovanja i nasljeđe koje se prenosilo sa generacije na generaciju i tako nastavilo da živi i dan danas. Vjerovanje u "natprirodno" posebno je izraženo u selima gdje pored onih "simpatičnih" i interesantnih, postoje i jeziva vjerovanja na čiju samu pomisao se ledi krv u žilama.

Kako bismo vam dočarali i približili neke od tih vjerovanja, obišli smo jedno selo u rasinskog okrugu i zaista čuli jezive priče. Najmorbidnije od svih svakako su one koje se odnose na rituale prilikom sahranjivanja bližnjih. Pošto je u selima običaj, a i često moranje, da članovi rodbine i prijatelji pripremaju (kupaju, briju, oblače) pokojnika pred sahranu, pitali smo jednog starijeg gospodina postoji li neki poseban običlaj koji oni praktikuju,prenosi srbijadanas.com.

Postavivši ovo pitanje, nismo ni slutili da ćemo dobiti odgovor koji če nam natjerati žmarce niz kičmu:


- Ja sam sahranio i ispratio mnoge od njih. I prijatelje i rodbinu, i svoje roditelje. Znate kako to ide na selu, sve sami radimo i sređujemo pred ukop - kaže nam ovaj raspoloženi dekica i nastavlja:

- Ja svakog ubodem iglom u petu. Boga mi svakog, ma koliko mi blizak ili nepoznat bio. To je neki starinski običaj. Naši stari su govorili da ako probodeš čovjeka bilo gde u tijelu on se neće vratiti na ovaj svijet kao utvara ili vampir - sledio nas je ovaj čovjek koji nastavlja objašnjenje ovog jezivog rituala:

- Kada ga okupamo i postavimo na krevet ja ga malo bocnem. Doduše, ne rade to mnogi. Jer sada svi primaju injekcije i bili su izbodeni milion puta u životu. Ranije je to bio problem. Ljudi nisu išli ljekaru i nisu bili ubodeni ni jednom u životu i zato su ustajali nespokojni i plašili žive - završava nam on svoju priču.

Ne propustite