VELIKO OTKRIĆE PROMIJENIT ĆE ŽIVOT MNOGIMA: 'Operacijom želuca moguće je izliječiti dijabetes tipa 2'

Porodica i zdravlje
VELIKO OTKRIĆE PROMIJENIT ĆE ŽIVOT MNOGIMA:  'Operacijom želuca moguće je izliječiti dijabetes tipa 2'
Jednostavna operacija želuca u koji se ugradi plastična premosnica mogla bi znantno ublažiti ili čak u potpunosti izliječiti dijabetes tipa 2 i time pacijente zauvijek osloboditi od svakodnevnih injekcija inzulina.

Jednostavna operacija želuca u koji se ugradi plastična premosnica mogla bi znantno ublažiti ili čak u potpunosti izliječiti dijabetes tipa 2 i time pacijente zauvijek osloboditi od svakodnevnih injekcija inzulina.

Zanimljiva metoda

Otkrili su to britanski znanstvenici koji tvrde kako se u nekoliko provedenih istraživanja, kod dijabetičara koji su bili podvrgnuti toj operaciji, razina šećera u krvi vratila u normalnu za samo nekoliko dana.

Riječ je, naime, o postupku u kojem se u želudac umetne plastična “košuljica” koja sprečava da hrana dođe u direktan kontakt sa stijenkama gornjeg dijela crijeva. Tako se blokira izlučivanje ključnih hormona koji ulaze u krv i koji uzrokuju poremećaja razine šećera u organizmu.

Profesor Francesco Rubino, koji vodi istraživanje u King’s College Hospitalu u Londonu, rekao je kako je u 50 posto pacijenata koji su bili podvrgnuti operativnom zahvatu želuca dijabetes nestao, a na ostalima su ustanovljena velika poboljšanja u kontroli razine šećera u krvi zbog čega je drastično smanjena njihova ovisnost o inzulinu i drugim lijekovima.

Osim toga, isto kao i kod klasičnog podvezivanja želuca, ta barijera u želucu smanjuje osjećaj gladi, čime oboljeli, a većinom se radi o pretilim i starijim osobama, počnu brzo mršavjeti zbog čega im se razina glukoze u krvi, ali i krvni tlak normaliziraju.

Cijena 7000 funti

- Riječ je o cijevi koja se endoskopski uvuče u tanko crijevo i blokira da hrana dođe u kontakt sa stijenkama crijeva, što uzrokuje promjenu lučenja hormona i osjećaj sitosti. To jest jedna od terapijskih mogućnosti, ali se radi o vrlo skupoj proceduri, koja košta oko 7000 funti, a kod nas se ne radi. Ta je metoda dobra, prvenstveno za debele ljude, ali koliko je trajna u učinkovitosti liječenja dijabetesa tipa 2, pitanje je. Uglavnom, radi se o jednoj vrlo zanimljivoj mogućnost liječenja , prenosi Jutarnji.hr.

Od 25 osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2 u V. Britaniji, liječnici su ustanovili da se godinu dana nakon operacije kod svakog drugog smanjio krvni tlak i poboljšala razina glukoze u krvi. Šest ih, pak, uopće više nije trebalo inzulinsku terapiju.

- Djelovanje je bilo neposredno. Prestala sam osjećati glad. Počela sam jesti više manjih obroka i izgubila četvrtinu svoje težine - rekla je 59-godišnja Andrea Midmer. Pretilost je, naime, jedan od najvećih otežavajući faktora za osobe s dijabetesom tipa 2, sve raširenijoj bolesti u svijetu, pogotovo u razvijenijim zemljama. U zadnjih deset godina u svijetu je za čak 75 posto porastao broj oboljelih od tog tipa dijabetesa, a svake dvije minute ta se bolest dijagnosticira kod jedne osobe.

Ne propustite