ŽENE SU GA OBOŽAVALE: Bio je uvjeren da je u njemu DUH MRTVOG INDIJANCA!

Nostalgija
ŽENE SU GA OBOŽAVALE: Bio je uvjeren da je u njemu DUH MRTVOG INDIJANCA!
Američki pjesnik i rock-pjevač, frontman skupine The Doors, Jim Morrison pronađen je mrtav u kupaonici svoga stana u Parizu prije tačno 45 godina, a ovo su samo neke od interesantnih crtica iz njegovog života.

Američki pjesnik i rock-pjevač, frontman skupine The Doors, Jim Morrison pronađen je mrtav u kupaonici svoga stana u Parizu prije točno 45 godina, a ovo su samo neke od interesantnih crtica iz njegovog života.


Duša mrtvog Indijanca

Morrison je rođen je 8. prosinca 1943., a oca je upoznao tek kada je imao dvije godine. Kao dijete, 1947., svjedoči prometnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku. Smatrao je da je duša mrtvog Indijanca 'ušla u njegovu' te da je s njim ostala kroz život. To ga uvjerenje neće napustiti do smrti, čak u pjesmi 'Peace Frog' s albuma "Morrison hotel" opisuje to iskustvo.

foto: Screenshot
Bend dobio naziv po knjizi

Mnogi vjeruju da ime njegovog benda potječe iz naslova knjige koju je napisao Aldous Huxley. Knjiga se bavi utjecajem droge na ljudsku percepciju, a zvala se ‘The Doors of Heaven and Hell’ ('Vrata raja i pakla').


Kako su nastali Doorsi

Iako se njegova obitelj nadala da će se prijaviti u američku vojsku, završio je školu George Washington u Alexandriji, a kasnije odlazi u južnu Kaliforniju. Tamo započinje studij kinematografije na UCLA-u, koji je završio i gdje upoznaje klavijaturista Raya Manzareka. s kojim osniva bend. Pridružuje im se na bubnjevima John Densmore, a mjesto gitarista dobiva Robbie Krieger. Nakon što je 1965. godine završio studij Morrison je započeo voditi boemski život u Venice Beachu.

Screenshot | Autor: Screenshotfoto: Screenshot
Razljutio Eda Sullivana

Kada su ga pozvali da gostuje u showu Eda Sullivana, Morrison je pristalo promijeniti stihove pjesme ‘Light My Fire' tako da se izbjegne tematika droge i konzumiranja iste. Ipak, u posljednji tren se predomislio i otpjevao pjesmu s originalnim stihovima. Cijela situacija toliko je razljutila voditelja da se odbio rukovati s bendom te ih više nikada nije zvao u svoj show.


Osim što je bio pjevač The Doorsa, bio je autor nekoliko knjiga poezije, dokumentaraca, kratkog filma i ranog muzičkog video spota za pjesmu 'The Unknown Soldier'. 

 

Ne propustite