5 najpoznatijih metoda kradljivaca automobila

Zanimljivosti
5 najpoznatijih metoda kradljivaca automobila
Svaki treći automobil u Rusiji biva ukraden uz pomoć tzv. elektronske udice.

 Danas svaka nova generacija auta ima dvostruko više elektronike nego prethodna, pa većina proizvođača već danas brani naknadnu ugradnju bili kakovih elektroničkih naprava i uskraćuju garanciju ukoliko ih uopće uspijete ugraditi jer sve češće dolazi do interferencije s elektronikom automobila. Pa alarm blokira elektroniku motora, ili obratno, kada bi to najmanje smio (npr u pretjecanju). Mehaničke blokade su i dosada bile najsigurnija i najotpornija zaštita od krađe a biti će to još dugo u budućnosti.

Automobilsko tržište Rusije je jedno od najvećih u Evropi što prati i dosta krađa vozila. Tamošnji eksperti napravili su analizu krađa automobile i otkrili najčešće metode.

    Elektronska „udica“ – 33 odsto

Svaki treći automobil u Rusiji biva ukraden uz pomoć tzv. elektronske udice. Radi se o sofisticiranoj metodi krađe „bez ključa“ kojom najčešće nestaju Toyota Land Cruiser 200, Nissan Teana i svi modeli Range Rover-a. Lopovi obično rade u parovima: jedan stoji uz automobil, drugi prati vlasnika.

Na primer, vlasnik je ostavio automobil na parkingu šoping centra i otišao u kupovinu. Kriminalac ga prati i posebnom opremom prenosi elektronski signal ključa ili kartice vozila iz džepa vlasnika ka svom saučesniku. Opseg delovanja elektronskih udica dostiže 3 kilometra.

Ne propustite