Ovako mršave nutricionisti: 4 trika da kilogrami spadnu brzo i lako!
Sanja Ćosić ,dipl. ing. preh. teh., nutricionista
1. Brži metabolizam
Za ubrzavanje metabolizma prilikom pripreme jela koristim začine. Prvi na listi su mi oni koji podstiču termogenezu, odnosno stvaranje toplote u tijelu. Tu su najbolje kajenske i čili papričice, kurkuma, đumbir i kardamom. Osim što jelu daju aromatičnost, začini ubrzavaju rad metabolizma, djeluju protivupalno i pospješuju probavu.
Dodatno, upotrebom začina pri pripremi jela koristi se manje soli, što je korisno ako želite da smanjite pretjerano soljenje hrane. Volim da se igram začinima jer uz različite začine istom jelu mogu svaki put da daju drugačiju aromu.
2. Masne naslage
Pravilan raspored obroka i vježbanje ključ su za skidanje viška masnih naslaga. Kad organizam redovno tokom dana dobija energiju iz hrane, ubrzavamo njegov rad, a uz vježbanje podstičemo izgaranje viška masnog tkiva. S druge strane, prilikom gladovanja tijelo ne dobija dovoljno energije, pa kad nešto pojedemo, sve skladišti u masno tkivo da bi imalo zalihe za trenutke u kojima neće dobijati hranu. Zato su učestali i balansirani obroci, vježbanje i niskokalorične namirnice moj recept za gubitak suvišnih masnih naslaga, ali i put ka zdravim navikama za dobro zdravlje!
3. Stop gladi
Za duži osjećaj sitosti idealne su čia sjemenke, koje je najbolje ubaciti u doručak ili međuobrok u kombinaciji sa nekim voćem u obliku smutija. Takođe su odlične kao dodatak jogurtu, zajedno s mješavinom mljevenih lanenih sjemenki, bundevinih i suncokretovih sjemenki - samostalno kao međuobrok ili kao dio doručka ili večere. Bogate su vlaknima, zadržavaju vodu i lagano se vare nakon obroka, pa tako produžavaju osjećaj sitosti.
4. Ne treba se uvek odricati slatkog
Uvijek možete na brzinu da napravite neki zdravi desert. Voćna salata moj je prvi izbor za nutritivno bogatu poslasticu - obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima i prirodnim šećerom. Srećom, idemo u susret ljetnjim danima, kad imamo velik izbor voća, naročito onih niskokaloričnih zbog velikog udjela vode, poput lubenice ili jabuke. Uvijek možete dodati malo meda kako biste pojačali slatkoću, ali opet dobili nutritivno bogat obrok.