UPOZORENJE: Evo kolika treba da vam bude temperatura u stanu!

Ramazan
 UPOZORENJE: Evo kolika treba da vam bude temperatura u stanu!
Osjetljiva populacija, djeca, trudnice, dojilje, stari, oboljeli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, posebno treba da brinu o zdravlju i ponašanju tokom vrelih ljetnjih mjeseci.

Osjetljiva populacija, djeca, trudnice, dojilje, stari, oboljeli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, posebno treba da brinu o zdravlju i ponašanju tokom vrelih ljetnjih mjeseci.
 
Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" savjetuju da tokom vrelih dana treba stalno rashlađivati dom, te da bi idealno bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32 stepen tokom dana, odnosno ispod 24 stepena Celzijusovih tokom noći.
 
"To je naročito važno za djecu uzrasta do dvije godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike", navodi se u saopštenju Batuta.
 
Izbjegavajte boravak napolju u toku najtoplijeg dijela dana od 10 do 17 sati i izbjegavajte naporne fizičke aktivnosti. Za one koji moraju da ih obavljaju preporuka je da to čine u toku najhladnijeg dijela dana, što je između četiri i sedam sati ujutru.
 

"Boravite u hladu. Ne ostavljajte djecu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima. Rashlađujte tijelo i hidrirajte svoj organizam. Tuširajte se ili kupajte u rashlađenoj vodi", poručuju iz Instituta.
 
Savjetuju da se nosi lagana, komotna odjeća od prirodnih materijala, svijetlih boja, a ukoliko se izlazi napolje obavezno staviti šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce.
 
"Redovno unosite tečnost, prije svega vodu. Isključite alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Uzimajte manje, a češće obroke. Izbjegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina", navode iz Batuta.
 
Apeluju na građane i da redovno provjeravaju kako su njihovi članovi porodice, prijatelji i komšije, koji žive sami.
 
Savjetuju da se potraži pomoć ukoliko se osjeti vrtoglavica, slabost, uznemirenost, intenzivna žeđ ili glavobolja, te da što je prije moguće treba preći u ohlađen prostor i izmjerite tjelesnu temperaturu, kao i da se popije nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature.
 
Treba potražiti pomoć ljekara ukoliko se kod članova porodice, prijatelja primeti topla, suha koža i buncanje, pojavu grčeva i nesvjesticu, odnosno gubitak svjesti.
 
"Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu da rashladite hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnost, oslobodite je viška odjeće", zaključili su iz Batuta.

 

 

Tanjug

Ne propustite