Gljivično oboljenje kože: Simptomi i LIJEČENJE!

Porodica i zdravlje
Gljivično oboljenje kože: Simptomi i LIJEČENJE!
U zavisnosti od toga u kojoj regiji se pojave, gljivice na koži različito i izgledaju.

Gljivice na koži simptomi


U zavisnosti od toga u kojoj regiji se pojave, gljivice na koži imaju i različit izgled. Kada su u pitanju simptomi, njih ćete najlakše prepoznati kao promenu na koži u vidu crvenila, perutanja ili pojave manjih plikova na koži, koji izuzetno svrbe. Vrlo često se simptomi javljaju i kao perutanje kože između nožnih prstiju.
U svakom slučaju, ako i malo sumnjate da imate gljivice na koži svakako je najbolje da se obratite stručnoj osobi, odnosno dermatologu kako bi se precizno utvrdilo da li simptomi zaista ukazuju da postoje gljivice na koži u vašem slučaju, kao i koja gljivica ih je izazvala, jer je to vrlo važno za dalje liječenje.

 

Liječenje gljivica na koži

RECEPTI ZA ČIŠĆENJE KOŽE:

Dvije kašike usitnjenog lista nane, cvijeta nevena i korena maslačka i celera potopiti u litar maslinovog ulja. Flašu zatvoriti i čuvati oko 5 sedmica na toplom mjestu.Melem koristiti za mazanje oboljelog dijela kože, koji je prethodno očišćen čajem od kamilice.
Ulje miloduha blagotvorno djeluje na kožu lica i pomaže i kad su u pitanju lisajevi na kozi .Koristi se tako što se nekoliko kapi ovog ulja pomeša sa sojinim uljem i nanosi na  oboljelo mjesto.
Zgnječiti zelenu koru od mladih oraha i dobijenom kašom mazati lišajeve na kozi četiri puta na dan, sve dok ne nestanu.
Macarat bokvice – 30 g svežih listova bokvice oprati, usitniti,staviti u flašu i preliti sa 120 ml maslinovog ulja. Ulje treba sasvim da potopi lišće. Ostaviti da stoji na suncu 40 dana, pa procijediti kroz gustu tkaninu i sipati u tamnu flašu. Ovim preparatom mazati oboljela mjesta na koži.


JABUKOVO SIRĆE ZA KOŽU

Upotrebljava se za suzbijanje raznih bolesti kože i sluzokože, a primijenjuje se spolja i iznutra. Međutim, pošto je u pitanju veoma jaka supstanca, za tretman gljivične infekcije kože preporučuje se primjena jabukovog sirćeta razblaženog vodom.Nikako ne koristiti obično sirce jer može razbuktati razmnožavanje gljivica. Jabukovo sirće korisno je za lišaj na glavi, odnosno na vlasištu, a u tom slučaju preporučuje se i orahovo ulje.

Liječenje gljivica na koži je najčešće dugotrajan proces, a terapija se mora sprovesti do kraja, mada ponekad postoji potreba i za njenim ponavljanjem. Vrlo je važno da se strogo pridržavate svega onoga što vam je rekao ljekar, kako bi terapija bila uspješna.

Kako je sasvim jasno da gljivice na koži primarno nastaju usled pada imuniteta, u potpunosti je jasno i da se on mora ojačati da bi se došlo do potpunog izliječenja. Pa, čak i ukoliko je do infekcije došlo na drugi način, sasvim je jasno da je opet osnovni uzrok pad imuniteta, jer organizam nije mogao da se izbori na adekvatan način sa gljivičnom infekcijom.
Zato treba jačati imunitet različitim prirodnim sredstvima, poput bijelog luka, meda, propolisa i drugih, a istovremeno se pridržavati terapije, kako bi liječenje gljivica na koži bilo uspješno.

 

Ne propustite