UPOZORENJE DOKTORA: Evo koji je glavni krivac za porast oboljelih od raka glave i vrata...

Ljubav
UPOZORENJE DOKTORA: Evo koji je  glavni krivac za porast oboljelih od raka glave i vrata...
Velika je vjerovatnost da se tumori zaista pojave na nekoliko mjesta i tada je liječenje doista teško.

Rak glave i vrata pojavljuje se u stanicama koje se nalaze u ustima, na jeziku, usnicama, grlu, žlijezdama slinovnicama, ždrijelu, grkljanu, sinusima i štitnjači. Grozno je što je riječ o iznimno smrtonosnim tumorima čija je smrtnost u svijetu veća čak i od tumora na dojkama, grliću maternice i melanoma, a dodatan problem osim rapidnog širenja stanica je i taj da ih je jako teško liječiti jednom kada uđu u svoju progresivnu fazu.

Osim toga, velika je vjerovatnost da se tumori zaista pojave na nekoliko mjesta i tada je liječenje doista teško. Zvuči strašno, ali jedno je istraživanje pokazalo kako vas redovno prakticiranje oralnog seksa doslovno može stajati glave. Posebno ako često mijenjate partnere. 

Glavni krivac za to je prikriveni virus HPV-a kojeg žene nose, često ni ne znajući da ga imaju, pa ga na taj način lako prenesu na usta, jezik, ždrijelo partnera, a koji naknadno može prerasti u karcinom glave i vrata, isto kao što je i slučaj s karcinom vrata grlića maternice. 

Taj podatak, međutim, nije nepoznat, ali šokantno je da unatoč saznanjima o kojima se već duže vrijeme priča javno i glasno, sve više ljudi obolijeva upravo od tih vrsta tumora. Tu ne spada tumor na mozgu, ali je riječ o iznimno progresivnim vrstama tumora koji se brzo šire te mogu u relativno kratko vrijeme prerasti u nekoliko tumora. 

 

I baš zato čudi činjenica da unatoč tome što se o ovom problemu čak i često piše, smrtnost od takvih tumora od 2011. godine porasla je za ogromnih 61 posto! Barem tako tvrdi opsežno istraživanje objavljeno u Fair Healthu-u , po kojem se zaista jednim od glavnih krivaca spominje upravo oralni seks.

Naravno, to nije jedini okidač za tumore na području glave i vrata. Pušenje se i dalje smatra velikim krivcem, isto kao i izlaganje suncu, ali kako su istraživanjem obuhvaćena sva najvažnija pitanja vezana uz ovu temu znanstvenici su došli do zaključka da ni pušenje ni sunce vjerojatno nisu glavni krivci za toliki porast oboljelih, s obzirom da nijedno istraživanje nije pokazalo da je toliki porast zabilježen u broju novih pušača. 

 

Dakle - HPV su definitivno svrstali u krivce, i to posebno kod oboljelih muškaraca s obzirom da je kod žena nešto drugačija situacija, vjerojatno zato što žene imaju sposobnost izgraditi bolji imunitet na HPV, iako znanstvenici zapravo uopće još nisu sigurni što kod žena uzrokuje taj otpor.

To dokazuju i rezultatima ovog istraživanja koje je rađena u razdoblju od 2011. godine pa sve do kraja 2015., a koje kaže točno ovo - porast oboljelih od tumora glave i vrata kod muškaraca iznosi ogromnih 74 posto, a kod žena 26 posto, što u prosjeku čini onaj ogroman porast od 61 posto.

Nakon ovog nekako vjerujemo da će se muškarci možda zaista zapitati koliko im je stalo do vlastitog zdravlja, čisto da ne idu grlom u jagode, i malo više pripaze na svoj seksualni život.

Istraživanje je dokazalo, što je i više nego logično, da često mijenjanje partnerica neupitno povećava rizik od bilo kojeg oblika zaraze jer virus poput HPV-a može biti pritajeni neprijatelj broj 1. I zato pazite da vas oralni seks ne stoji vaše glave.

Ne propustite