I psiholozi se ne slažu: POLJUBAC DJETETA U USTA – DA ILI NE?

Mame i bebe
I psiholozi se ne slažu: POLJUBAC DJETETA U USTA – DA ILI NE?
Ljubite li vi svoju djecu u usta ili mislite da to ipak nije primjereno, možda iz higijenskih ili nekih drugih razloga?

Ljubite li vi svoju djecu u usta ili mislite da to ipak nije primjereno, možda iz higijenskih ili nekih drugih razloga? Mnoge se debate vode po pitanju toga, odnosno, je li primjereno ili nije ljubiti djecu u usta ili je taj čin rezerviran samo za ljubavne partnere? Mišljenja varira s obzirom na dob djeteta, to jest, ljudi smatraju da je primjerenije ljubiti malu djecu, dok to definitivno nije potez kojim se trebamo opraštati sa školarcem. Drugi pak smatraju da je to i „spolno pitanje“ i da roditelji ne bi trebali ljubiti u usta djecu suprotnog spola.

Doktorica Charlotte Reznick, dječja psihologinja na Sveučilištu Kalifornija dala je svoj komentar na tu temu još i 2010. na sliku Harryja Connicka Jr. koji je na njoj ljubio svoju osmogodišnju kćer u usta.

poljuvac

Izjavila je :

– Kada jednom počnete ljubiti svoju djecu u usta, kada je vrijeme da prestanete s njim? To je vrlo zbunjujuće.

Također, nastavila je doktorica, kada dijete napuni 5 ili 6 godina i postane svjesno seksualnosti, koje neka djeca postanu svjesna i ranije jer mastrubiraju s 2 ili 3 godine, poljubac u usta njima može biti poput neke vrste stimulacije.

No, nije samo stvar u seksualnoj stimulaciji do koje niti ne mora doći, smatra doktorica, već je to za djecu vrlo zbunjujuća poruka jer vide i mamu i tatu koji se ljube u usta, pa im nije jasno što poljubac u stvari znači i između koga se događa.

Doktor Paul Hokemayer, obiteljski terapeut se ne slaže s njezinim mišljenjem. Te je istakao:

– Važno je da roditelji postave određene granice u vezi djece, ali po pitanju pokazivanja privrženosti, smatram da ovo ne prelazi te granice“.

Ne propustite