Posebno je važno za djecu: OVE NAMJERNICE SU ODLIČAN IZVOR ŽELJEZA!
Željezo iz namirnica životinjskog porijekla kao što su meso, morski plodovi i mesa peradi, lako se apsorbira u organizmu. Organizmu je ipak potrebna pomoć da bi se apsorbiralo željezo iz namirnica biljnog porijekla, kao što su povrće zelenog lišća (blitva, kupus, špinat), mahunarke, kruh i žitarice obogaćene željezom i suho voće.
Odlični izvori željeza
Željezo se može naći u mnogim namirnicama. Ovo su neke od najboljih:
½ šalice žitarica obogaćenih željezom: 12 mg željeza;
½ šalice zobene kaše, pripremljen je s vodom: 5 mg;
¼ šalice tofu sira: 2,22 mg;
¼ šalice soje: 2 mg;
¼ šalice skuhane leće: 2 mg;
¼ šalice graha: 1 mg;
30 g kuhane nemasne teletine: 1 mg;
¼ šalice kuhanog špinata: 0,9 mg;
1 šnita integralnog kruha: 0,9 mg;
¼ šalice suhih grožđica: 0,7 mg.