STRUČNJACI OTKRILI: Evo kada je dijete dovoljno odraslo da samo prelazi cestu

Mame i bebe
STRUČNJACI OTKRILI: Evo kada je dijete dovoljno odraslo da samo prelazi cestu
Djeca su tek sa 14 godina posve sposobna sama prijeći cestu.

Možda vam zvuči bizarno, ali to je opravdano spoznajom da djeca sve do 14 godine razvijaju svoje vizualne i motoričke vještine. One su im, naime, potrebne kako bi bez veće opasnosti mogli sami savladati prelazak ceste.

Smatrate da vaš četverogodišnjak već zna da se semafor prelazi samo na zebri i kada je zeleno svjetlo, a prvašić već iz škole i u školu ide sam? Ili ste ipak skloniji mišljenju da je promet danas puno opasniji kao nekad i da djeca do 3 ili 4 razreda osnovne škole još nisu spremna sama prevaliti put do kuće?

Ako spadate u ovu drugu grupu, onda ste svakako bliži razmišljanju stručnjaka koje je nastalo temeljem dugogodišnjih istraživanja. A ta istraživanja pokazuju sljedeću činjenicu: Djeca su tek sa 14 godina posve sposobna sama prijeći cestu.

 

Kako djeca sa 14 godina već izlaze, pa čak i koriste neka prijevozna sredstva poput tramvaja, autobusa ili vlaka, teško je očekivati da će i jedan roditelj uvažiti ovo mišljenje.

No, zato su se mame putem društvenih mreža ipak izjasnile koju dob smatraju prikladnom za prelazak ceste.

– Moja sedmogodišnjakinja još ne ide sama preko većih prometnica. Ja sam u tim godinama išla sama, ali promet nije isti kao što je bio prije 23 godine. Pričekat ću još neko vrijeme prije nego ju pustim – izjasnila se jedna mama.

– Mislim da je 10 realna dob kada ću dozvoliti svojem djetetu da samostalno prelazi cestu – komentirala je druga.

– Danas djeca nisu zrela i odgovorna kao nekad jer roditelji puno toga rade umjesto njih. Pustila bih dijete samo nevezano uz godine, kada primijetim da je dovoljno zrelo – istaknula je treća mama.

– Kako danas vozači voze, svoje ću dijete pustiti da prelazi cestu kada napuni 25 – našalila se jedna ispitanica.

Ne propustite