Nasmijavao je svijet, a njegovo djetinjstvo bilo je zamračeno tragedijom

Lifestalgija
Nasmijavao je svijet, a njegovo djetinjstvo bilo je zamračeno tragedijom
Glumac Dragomir Bojanić Gidra rođen je na današnji dan 1933. godine.

Glumac Dragomir Bojanić Gidra rođen je na današnji dan 1933. godine. Gotovo je nemoguće da se ne sjetimo njegove najpoznatije uloge Žike Pavlovića, koja uvijek izmami osmijeh.

Gidrino djetinjstvo je bilo zamračeno tragedijom koju je doživio kao dijete. Njegova majka Novka umrla je od tuberkuloze dok je Gidra bio jako mali, a kada je Gidra imao nepunih 10 godina, njegovog oca Jovana, oficira vojske streljali su 1943. tokom Drugog svjetskog rata.

Tako je Dragomir ostao potpuno sam i zamalo da njegov talenat ostane neprimjećen pod pritiscima života.

U potrazi za zanimanjem od kojeg će brzo moći da "zaradi svoj hljeb" završio je srednju školu za preradu mesa, voća i povrća u rodnom gradu i nakon mature se zaposlio u fabrici konzervi "Crvena zvezda". A onda je preko amaterskog pozorišta "Sveta Mladenović" došao u Kragujevačko narodno pozorište.

Legenda kaže da su njegove kolege iz pozorišta zajedničkim snagama sakupile novac koji je pomogao Gidri da ode u Beograd i upiše Akademiju,prenosi Avaz.Upisan je iz prve, u klasu čuvenog Raše Plaovića i već na prvoj godini počeo da igra u Narodnom pozorištu.

Igrao je različite uloge, pamtimo ga kao Laleta u seriji „Majstori”, agenta Mikulu u „Otpisanima” i Krstivoja Krstića u seriji „Vruć vetar”, ali je svakako najveću popularnost doživio igrajući komičnog Žiku Pavlovića od 1978. do 1992. godine u serijalu „Žikina dinastija“.

Kažu da je Gidra i privatno bio strašno duhovit, a humorom se branio i kad je bilo najteže. Kao da je svoju tugu i bol pretvarao u smijeh. Čak i na samom kraju.

- Medicinske sestre dovoze te mlade ranjenike u kolicima do tatine bolničke sobe i Gidra im priča viceve u četiri ujutru. Znali smo da mu je kraj, sestre mu švercuju cigarete. A u njegovoj sobi dežurni doktori i ranjenici se smiju njegovim fazonima. Oni sjede od 11 do četiri ujutru kod njega, a on ima čitav monolog, pa za svakog od njih štos. Tako je mjesec dana umirao i svako veče u tih mjesec dana zabavljao ranjenike - kazala je Gidrina kćerka Jelena Bojanić za srbijanske medije.

Ne propustite