VIDEO: Prikazan prvi film u coloru, pogledajte kako je izgledao!

Nekad i Sad
VIDEO: Prikazan prvi film u coloru, pogledajte kako je izgledao!
Prvi film u coloru prikazan je na današnji dan 1929. godine. Zvao se "On with the Show" a emitovan je u New Yorku.

Početak filmske industrije seže u posljednje decenije 19. i početak 20. stojeća. Film se postupno razvio od karnevalske novine do najznačajnijeg oblika komunikacije, zabave i masovnih medija 20. stoljeća. Kasnije je postao prvorazredni umjetnički izražaj.

Film se u početku pravio pomoću raznih projekcijskih uređaja, pokretnih slia, a preteča današnje kinematografije je razdoblje kronofotografije ili fotografije u vremenu. To je prikazivanje i fotografisanje velikom brzinom u nizu. Louis Aima Augustin Le Prince konstruirao je prvu filmsku kameru, a Thomas Alva Edison je zaslužan za prvi projektor, kinematoskop.

U početku je film bio čista likovna umjetnost, kasnije dolazi zvuk, industrija filma počinje. Danas imamo moderne kamere i kompjuterske uređaje koje daju specijalne efekte filmu, no vratimo se još malo unazad.

Mnogi od nas se sjećaju takozvanog crno-bijelog filma. Ta vrsta filma danas je nezamisliva. Film u boji je nešto što jedino u današnje vrijeme može dočarati izražaj. Prvi film u coloru prikazan je  na današnji dan 1929. godine. Zvao se  "On with the Show" a emitovan je u New Yorku.

Pogledajte kako je izgledao:

Ne propustite