AKCIJA "MASTER"

VELIKA AKCIJA: SIPA uhapsila 21 osobu, pronađeno 77.000 eura i 43.000 dolara

Objavljeno:26.05.2017 - 15:09
A A A Times Arial

U operativnoj akciji kodnog naziva „Master“ policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pretresli su prostorije, stanove, vozila i ostale pokretne i nepokretne stvari više pravnih i fizičkih lica.

Akcija je provedena s ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenja krivičnog djela organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, carinska prevara, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca.

Tokom akcije „Master“ lišeno je slobode 21 lice, od kojih će 11 lica tokom dana (26.5.2017. godine) biti predato Tužilaštvu BiH na dalje nadležno postupanje.

Izvršeno je ukupno 49 pretresa na više lokacija na području Sarajeva, Gradačca, Srebrenika, Gradiške, Banje Luke i Brčko distrikta BiH, prilikom čega su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem vođenju krivičnog postupka i to:

- novac u iznosima od 77.185 evra, 43.960 američkih dolara, 55.190 kuna, 22.430 srbijanskih dinara, 2.750 švajcarskih franaka, 500 mađarskih forinti, te manji iznosi australijskih dolara, engleskih funti i turskih lira;

- poluautomatska puška, dva pištolja i 49 komada municije.

Pored navedenog, preduzete su mjere i radnje s ciljem blokade određenog broja tekućih računa za šest fizičkih lica i tri pravna lica, te je izdato šest naloga za privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 128.908,39 KM i 5.709,92 evra. Šteta po budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, koja je nastala kao rezultat izvršenja navedenih krivičnih djela, iznosi preko 4,5 miliona KM.

Operativnu akciju „Master“, policijski službenici SIPA-e realizuju u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju rad u okviru akcije „Master“ i „Bonus“, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia