Nakon Audija

Toyota predstavila trkaći prototip TS040 Hybrid

Objavljeno:28.03.2015 - 14:21
A A A Times Arial

Nakon Audija i Toyota je predstavila svoj trkaći hibridni prototip s kojim će se u najsnažnijoj klasi LMP1 ove sezone takmičiti na 8 utrka u Svjetskom šampionatu utrka izdržljivosti (WEC – World Endurance Championship).

Zasnovan na prošlogodišnjoj platformi, Toyotin hibridni prototip TS040 podvrgnut je mnogobrojnim poboljšanjima, a u ekipi Toyote posebno ističu redizajniran prednji dio automobila, nekolicinu novih karoserijskih elemenata, povećan nivo zaštite vozača u slučaju udesa i novorazvijeni sistem ovjesa koji će povećati broj pređenih krugova na stazi prije potrebne zamjene guma.

U zavisnosti od konfiguracije staze za TS040 pripremljena su dva aerodinamička paketa. Jedan od njih namjenski je optimiziran za izuzetno duge i brze dionice staze la Sarthe u Le Mansu, dok je drugi aero-paket pripremljen za staze na kojima je potreban znatno veći nivo prijanjanja. 

Koncept pogonske grupe Toyotinog hibridnog prototipa ostaje isti kao prethodne sezone: pored 3,7-litarskog benzinskog V8 motora tu su i dva elektro-motora, što će u kombinaciji vozačima na raspolaganje nuditi oko 1.000 KS. U Toyoti nisu spominjali konkretne brojeve, ali su rekli da je ovogodišnji TS040 lakši od svog prethodnika s kojim je japanska tvornička ekipa prošle sezone osvojila WEC šampionat, uz gorku činjenicu da nisu stigli do toliko željene prve pobjede Toyote na utrci 24 sata Le Mansa.

Iako je pred kraj prošle sezone bilo najava da će Toyota ove godine nastupati sa tri LMP1 prototipa, sve je ipak ostalo na dva automobila koji će prvo odmjeravanje snage sa konkurencijom iz Audija, Porschea i Nissana imati 12. aprila na britanskoj stazi Silverstone. Toyotu TS040 sa startnim brojem 1 dijelit će Anthony Davidson, Sébastien Buemi i Kazuki Nakajima. Posadu automobila sa startnim brojem 2 čine Alex Wurz, Stéphane Sarrazin i Mike Conway.

Uz preliminarne izjave vozača i ostalih članova tima u kojima se sugerira kako je ovogodišnji TS040 više nego dobar u odbrani prošlogodišnjeg naslova prvaka, nekako između redova čini se da bi se u Toyoti svi zajedno odrekli ovogodišnjeg naslova u korist pobjede na 24 sata Le Mansa.