Želite zaštitu privatnosti? Pa jednostavno ugasite Facebook!

Magazin
Želite zaštitu privatnosti? Pa jednostavno ugasite Facebook!
Slučaj je obuhvatio pritužbe protiv kompanija "Apple", "Facebook", "Microsoft", "Skype" i "Yahoo".

Građani EU koji žele sačuvati privatnost svojih informacija od američkih obavještajnih službi trebaju zatvoriti svoje "Facebook" naloge, upozorila je Evropska komisija, uz ocjenu da aktuelni zakoni Unije ne štite podatke građana.

Advokat Evropske komisije Bernhard Schima rekao je ovo u okviru slučaja koji je pokrenuo privatni aktivista Maximilian Schrems. On je postavio pitanje da li podatke građana EU treba smatrati bezbjednim ako se pošalju u SAD, u svjetlu masovnog praćenja podataka koje je otkrio Edward Snowden, bivši službenik američke Nacionalne službe bezbjednosti SAD-a.

"Razmislite da ugasite nalog na Facebooku, ako ga imate", rekao je Schima vrhovnom tužiocu Yvesu Botu na ročištu pred Evropskim sudom pravde u Luksemburgu.

Postojeći sporazum "Safe Harbour" odnosi se na prenos podataka građana EU preko Atlantika, u SAD. Bez tog sporazuma, prenos privatnih podataka izvan EU je protiv zakona evropskog bloka.

Slučaj je obuhvatio pritužbe protiv kompanija "Apple", "Facebook", "Microsoft", "Skype" i "Yahoo".

Sporazum "Safe Harbour" je zajednički dogovor između SAD i EU koji osigurava zaštitu podataka evropskih građana i onda kada tim podacima upravljaju američke kompanije izvan granica EU.

Evropska komisija nije mogla potvrditi da li propisi "Safe Harboura" adekvatno štite podatke građana EU.

Pokretač slučaja smatra da program američke vlade "Prizma" u okviru kojeg se podaci građana EU, koje drže američke kompanije, proslijeđuju  američkim obavještajnim službama, predstavlja kršenje standarda "adekvatnosti" i da sporazum "Safe Harbour" više ne važi.

Ne propustite