U starijim dobnim skupinama rijetka bolest

OPASNOST ZA ŽIVOT MALE DJECE: Glavni simptomi meningitisa koje roditelji moraju znati prepoznati

Objavljeno:18.05.2017 - 19:50
A A A Times Arial

Iako se meningitis može javiti kod osoba bilo koje životne dobi, najčešće se javlja kod djece. Težina bolesti, način liječenja i moguće posljedice bitno se razlikuju obzirom na uzročnika meningitisa

Meningitis pogađa različite dobne skupine. No, predstavlja najveću prijetnju za djecu do 2 godine. Zbog toga je važno znati prepoznati simptome te bolesti i pravovremeno reagovati.

Što je meningitis?

Meningitis je upala moždanih ovojnica i kralježnične moždine, ali ponekad zahvaća i samo tkivo mozga. Predstavlja najveću opasnost za život male djece, stoga se većina roditelja na sam spomen meningitisa jednostavno smrzne.

Simptomi meningitisa

Meningitis ima široku lepezu simptoma. Vrlo često je prisutna jaka glavobolja koja se najčešće javlja kao prvi simptom. Drugi znakovi su temperatura, povraćanje, a u težim oblicima i poremećaj svijesti.

Kod djece u dobi do dvije godine simptomi meningitisa su manje predvidivi. Ponekad uključuju grčeve cijelog tijela. Kod starije djece mogu se javiti glavobolje, žaliti se da im smeta svjetlo, te mogu biti pretjerano iritabilni ili prekomjerno pospani.

Uzročnici meningitisa

Bakterijski meningitis je teži oblik, ali rjeđi. Najčešće pogađa starije osobe, kronične bolesnike i osobe koje konzumiraju alkoholu. Virusni meningitis najviše zahvaća osobe mlađe od 30 godina. Više od 2/3 infekcija javlja se kod djece mlađe od pet godina. Prenosi se kapljičnim putem, a vrhunac sezone je tijekom jula i avgusta.

Rizične skupine

Meningitis je opasan kod djece koja su bila kontaktu s oboljelom djecom te kod novorođenčadi i rane dojenačke dobi. U starijim dobnim skupinama meningitis je postao rijetka bolest.

Posljedice meningitisa

Posljedice mogu biti vrlo ozbiljne ukoliko se meninigitis zakomplicira ili ne liječi na vrijeme. Može se javiti gubitak sluha, vida, oštećenje mozga, padavica te slabost udova.

Liječenje meningitisa

Rana dijagnoza iznimno je važna. Uz to, cijepljenje protiv hemofilusa influence u dobi od 2.mjeseca pa sve do 4. godine sprječava moguću pojava meningitisa. Ukoliko dijete ipak oboli od meningitisa liječnik će pripisati određeni antibiotik, odnosno antivirusni lijek u dovoljno visokoj dozi koji mora ići venskim putem.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!