POVIŠENA TEPERATURA

Evo koji su simptomi prehlade

Objavljeno:18.05.2017 - 12:41
A A A Times Arial

Simptomi prehlade

Simptomi prehlade su iscjedak iz nosa, kihanje, osjećaj punoće i podražaja u nosu i u ždrijelu.

Iscjedak iz nosa je u početku vodenast, zatim sluzav i često sluzavognojan. Sluznica nosića, koji je malen, otekne te nos postaje neprohodan za ulazak zraka, to jest za disanje. To izaziva nezadovoljstvo, truljenje nosa, plač, odbijanje jela kao i osjećaj bolesti.

Njuh se polako gubi i nestaje. Ponekad oslabi sluh, jer zadeblja i sluznicu tube prema uhu. Nemogućnost disanja dovodi do nemirnog sna.

Uz umor, nevoljkost, razdražljivost može se javiti i blago povišena temperatura.

Tko je uzročnik prehlade?

Virusi i to rinovirusi kojih ima više od stotinu slojeva.

Kako i kada nastaje prehlada?

Prehlada se javlja tokom cijele godine, a najučestalija je tokom zimskih mjeseci. Prenosi se izravnim dodirom putem kapljica, te su česte epidemije u kolektivima kao što su jaslice i vrtići.

Zaštita je kratkotrajna i zato postoji nekoliko napadaja godišnje.

Trajanje prehlade

Prehlada traje većinom sedam do osam dana. Ponekad dolazi do upale grla, glasnica ili bronhitisa. U slučaju povišene temperature ili jačih smetnji disanja treba se javiti liječniku. Bol u uhu također zahtijeva pregled doktora.

Liječenje je simptomatsko. Za uspostavljanje funkcije nosa savjetuje se čišćenje nosa fiziološkom otopinom, sljezovim kapima ili kapima na bazi morske vode. Za oporavak sluznice nosa primjenjuju se različite kapi.

Kako se zaštititi?

Izbjegavanje kontakata s oboljelima, izbjegavanje zatvorenih prostora u zimskim mjesecima, uzimanje vitaminskih pripravaka kao i pijenje toplih napitaka.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!