POGLEDAJTE koje su namirnice bogate kalcijem

Porodica i zdravlje
POGLEDAJTE koje su namirnice bogate kalcijem
Kalcij se nalazi u mnogim namirnicama, a najzastupljeniji je u mlijeku i mliječnim proizvodima, koji se smatraju izvorom dugovječnosti i vitalnosti. Mlijeko i jogurt, ali i koštunjavo voće poput oraha, badema, lješnika su pravi rezervoari kalcija.

Brokule i kupus su fini biljni izvori kalcija, a riba s mekim kostima, kao što su konzervirane sardine i losos, su izvor kalcija životinjskog porijekla. U nastavku slijedi popis namirnica koje su bogate kalcijem.
Jedna čaša svježe iscijeđenog soka od narandže nudi oko 72 mg kalcija. Da ne spominjemo puno vitamina C, što će doprinijeti boljoj apsorpciji kalcija iz organizma. Osim vitamina C i kalcija, narandže su također veliki izvor za kalij, vitamin A i beta karoten. 

Sušeno začinsko bilje je odličan izvor kalcija.
Prilikom spremanja obroka  koristite začinsko bilje  kad god je to moguće. Sušeni celer,  majčinska dušica, ruzmarin, mažuran, kadulja, metvica,bosiljak, origano... Svaki od ovih začina u sebi sadrži odredjenu dozu kalcija, koji dobro dodje svakom organizmu. Sve vrste graha su bogate kalcijem, te bi se on trebao češće nalazi na jelovniku. Udio kalcija u grahu varira od 127 do 442 mg po porciji ovisno da li se radi o bijelom ili šarenom granu. Sjemenke susama sadrže jako puno kalcija, pogotovo ako su pečene ili osušene. Posebno se preporučuje namaz od susama (tahini). Od susama se može spremiti i mlijeko, što je posebno korisno za osobe koje su alergične na proteine iz kravljeg mlijeka.
Tofu je usirena soja, odnosno sir od soje. Vrlo je zdrav, nisko kaloričan, bez kolesterola, te visokog udjela bjelančevina i kalcija.  Preferira se u istočnjačkim kuhinjama, a sve češće se može pronaći i u našim prodavnicama zdrave hrane. Jedna porcija tvrdog tofua sadrži oko 250mg kalcija.
Sardine konzervirane u ulju s kostima sadrže 33% dnevne doze kalcija. Samo jedna konzerva sardine osigurava impresivnih 325mg kalcija. Preporučuje se da ovu ribu jedete s kostima.Bademi, kao i drugi orašasti plodovi sadrže kalcij. U 100 gr badema ima 250 mg kalcija. Kalcij iz badema može smanjiti rizik od raka crijeva.
Mlijeko i mliječni proizvodi su odavnina poznati kao bogati izvori kalcija. Čaša mlijeka ima oko 300 mg kalcija.
Sir je odličan izvor proteina i minerala. S obzirom da se pravi od mlijeka izuzetno je bogat kalcijem. Postoje razne vrste sireva, od kojih neki sadrže više, drugi manje kalcija. Najviše kalcija ima u švicarskom siru, mozzarelli i parmezanu.
Zeleno lisnato povrće bilo da se radi o brokulama, špinatu, kupusu, kelju, zelenoj salati osigurat će našem organizmu potrebne količine kalcija. Salata od rukole zadovoljit će 40% potreba za kalcijem, a šoljica brokula 180 mg kalcija.    

                                                                                                                                                                            
Kada su u pitanju prirodni izvori kalcija jako je teško odabrati izmedju mlijeka i mliječnih proizvoda na jednoj i zelenog lisnatog povrća na drugoj strani. Bez obzira što mlijeko u sebi sadrži više kalcija od zelenog povrća, našem organizmu više se svidja kalcij iz povrća. Apsorpcija kalcija iz mlijeka je oko 32 posto, dok zeleno lisnato povrće ima stopu apsorpcije kalcija od preko 50 posto, posebno ako su u pitanju brokule ili špinat.
 

Ne propustite