OVO JE NAJČUDNIJI KLUB NA SVIJETU: Travu im kosi robot, grade drveni stadion, zabranili su meso i hit su u Engleskoj

Druga strana sporta
OVO JE NAJČUDNIJI KLUB NA SVIJETU: Travu im kosi robot, grade drveni stadion, zabranili su meso i hit su u Engleskoj
Među 92 kluba koji se natječu u Football Leagueu, sustavu profesionalnog engleskog nogometa, ima svakakvih priča.

"Nisam imao pojma o nogometu. Zapravo, nije me ni zanimao. No kad me Forest Green kontaktirao da im pomognem, vidio sam nogomet kao priliku da svijetu predstavim svoju viziju budućnosti", prisjeća se Vince.

Prihvatio je ponudu da pomogne klubu, ali samo po njegovim uvjetima. Počistio je sve klupske dugove i dva mjeseca kasnije postao predsjednik. Uložio je novac u trening centar, obnovio je svlačionice i od kluba koji se svake godine tresao za opstanak, Vince je napravio stabilnog člana Football Conferencea i polako počeo mijenjati njegov identitet.

"Želim stvoriti klub koji je samoodrživ. Kroz nogomet želim ljudima skrenuti pažnju na probleme čovječanstva i budućnost i vjerujem da će se o nama uskoro pričati u svijetu", rekao je Dale Vince i primio se posla.

Stari, trošni travnjak igrališta The New Lawn zamijenio je organskom travom koja se redovito gnoji kravljim izmetom. Tako su Roversi postali prvi klub u povijesti koji je dobio takav travnjak. Napravio je i polje solarnih panela koji klubu osiguravaju dovoljno električne energije i uveo robotsku kosilicu koja, također na solarnu energiju, redovito kosi travu bez potrebe za ljudskim radom. Domaru čak i SMS-om javlja ako se pokvarila. Crno-bijelu boju dresova zamijenio je zelenom.

"Burgeri su odvratni. Za njih se koriste najlošiji dijelovi životinja i ne želim da to itko vezan uz klub jede", rekao je Vince 2014. godine i ukinuo sve životinjske proizvode u klupskoj kuhinji te na štandovima za vrijeme utakmice. Tako su Forest Green Roversi postali prvi 100 posto veganski klub u Engleskoj. Pivo se, naravno, prodaje.

Iako se igračima to nije previše svidjelo, nisu imali izbora.

"U početku je bilo jako čudno, neki suigrači su gunđali, ali smo se svi s vremenom naviknuli. Evo, ja se bolje osjećam otkad jedem vegansku hranu. Čak sam i kod kuće natjerao ženu da to kuha, a i ostali dečki su sad sasvim OK s time", rekao je veznjak Sam Wedgebury.

Ne propustite