OVO JE NAJČUDNIJI KLUB NA SVIJETU: Travu im kosi robot, grade drveni stadion, zabranili su meso i hit su u Engleskoj

Druga strana sporta
OVO JE NAJČUDNIJI KLUB NA SVIJETU: Travu im kosi robot, grade drveni stadion, zabranili su meso i hit su u Engleskoj
Među 92 kluba koji se natječu u Football Leagueu, sustavu profesionalnog engleskog nogometa, ima svakakvih priča.

Do osamdesetih godina prošloga stoljeća Roversi su igrali u lokalnim okružnim ligama. Mučili su se, nije im išlo i stalno su plesali na rubu propasti.

Baš kao i Dale Vince, dečko u tridesetima, kojemu je život otišao u jednom čudnom smjeru i nije izgledalo da će se tako skoro promijeniti. Vince je napustio školu s 15 godina, smucao se po Engleskoj, a onda uskoro postao "new age traveller" koji je obišao cijeli svijet.

Nakon brojnih avantura skrasio se u prastarom američkom vojnom vozilu koje je negdje nabavio i živio je na obroncima Gloucestershirea. S vremenom je kamionet modernizirao, a uskoro je napravio i prvu vjetrenjaču pomoću koje je imao i struju.

Godina je 2010. i Forest Green Roversi koji su se krajem devedesetih dokopali 6. pa i 5. lige, na rubu su bankrota. Trebali su ispasti opet u 6. ligu, ali spasili su se jer je savez na kraju sezone diskvalificirao Salisbury City zbog financijskih poteškoća. 

Forest Green bio je u ozbiljnim dugovima, gledalo ih je prosječno 1012 gledatelja i budućnost im je bila izrazito crna, ako je uopće postojala. U potezu očajnika, aktualni predsjednik molio je milijunaša iz regije za pomoć.

Dale Vince je 1995. godine napravio još nekoliko vjetrenjača pa se sjetio da bi mogao svoju struju prodavati korisnicima lokalne električne mreže. Petnaest godina kasnije, njegova energetska tvrtka Ecotricity koja proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, donijela mu je oko 100 milijuna funti i od hipija i bjelosvjetskog klošara napravila superuspješnog biznismena.

 

Ne propustite