Trikovi da smanjite potrošnju vašeg automobila

Magazin
Trikovi da smanjite potrošnju vašeg automobila
Ako se pridržavate malih pravila vožnje i redovnog održavanja trošiti ćete manje goriva. Istovremeno ćete i produžiti vijek trajanja automobila.

Ne morate zamjeniti automobil pješačenjem svaki put kada poželite uštedjeti na gorivu. Ako se pridržavate malih pravila vožnje i ako automobil redovno održavate trošit ćete manje goriva.ako uz to i produžite vijek trajanja možete dugoročno zaraditi. Za potrošnju goriva nije svejedno koliko je automobil težak i jesu li gume pod adekvatnim pritiskom, kojom brzinom vozite i ostalo. Donosimo deset primjera kako možete smanjiti potrošnju goriva. Ako se u početku prisjećate i pazite šta morate napraviti kasnije te stvari pređu u naviku i štedjet ćete automatski.

Automobilu redovno mjenjajte potrošne dijelove. Redovno mjenjajte ulje na motoru . Prljave svjećice, začepljeni filteri i slično povećavaju pot rošnju goriva.Tlak u gumama je vrlo bitna stavka pa ga redovno provjeravajte i držite se propisanog. Uštedjet ćete pet posto goriva. Gume s preniskim tlakom uzrokuju veću potrošnju.  Gasite motor ako vidite da ćete negdje stajati duže od minute, npr pred semaforom u većim kolonoma. 
Vozite li se na kratkim relacijama, ne palite grijanje u automobilu. Dok se zagrije, već ćete biti na odredištu. Na dužim relacijama držite se na nižim temperaturama. 
Izaberite kvalitetne gume. Iako su skuplje, dugoročno se isplati jer gume imaju uticaj na kretanje automobila. Zbog loših guma, a time i otežanog kretanja asfaltom, automobil može duže trošiti jer treba više energije za kretanje. Pazite na okretanje motora. smanjite brzinu jer idealna za uštedu je između 75 i 90 km/h uz mjenjač podešen na petu brzinu. Pazite da okretaji motora na 2000 za automobile na dizelska goriva ili 2500 za benzinske motore.
Vozite mirnije uz što manje kočenja i ubrzavanja jer nagla ubrzanja troše više od 20 posto goriva u odnosu na staloženiju vožnju. Pratite situaciju ispred sebe i prije kočenja pustite gas. Kad krećete polahko stišćite gas. 
Tempomat je zgodna stvar kada je ušteda u pitanju. Održava konstantnu brzinu, a to je vrlo bitno za štednju. Ali to vrijedi samo za ravnu samo za ravnu cestu ili nizbrdicu. Ne koristite ga na uzbrdici jer u tom slučaju povećava otrošnju goriva.

Ne propustite