Na stolu dvije milijarde eura kineskih investicija

Biznis
Na stolu dvije milijarde eura kineskih investicija
Konkretan primjer mogućih kineskih investicija u BiH je projekat Termoelektrane Tuzla, Blok 7 vrijedan 800 miliona eura, ali i drugi projekti visoke vrijednosti.

Narodna republika Kina organizator je velikog megaprojekta pod nazivom "Jedan pojas, jedan put", a čiji se samit ovog mjeseca održava u Pekingu. Delegaciju BiH predvodit će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović. Prilika je ovo da i naša zemlja učestvuje u jednom značajnom događaju bitnom za globalne ekonomske tokove, ali i da eventualno privuče kineske investicije, kojih u posljednje vijeme ima mnogo kako u svijetu tako i u regiji.

Konkretan primjer mogućih kineskih investicija u BiH je projekat Termoelektrane Tuzla, Blok 7 vrijedan 800 miliona eura, ali i drugi projekti visoke vrijednosti.
"Rekao bih da smo na jedan mali korak do definitivnog završetka posla. Želim naglasiti da su skoro svi detalji završeni. Trenutno je ovaj ugovor na pregledu u Ministarstvu finansija Federacije BiH i konsultovat ću se sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem kako bi se, rekao bih, ubrzale i procedure u Bosni i Hercegovini. Sa kineske strane je sve gotovo kada je u pitanju ovaj projekt", istakao je Šarović za Anadolu Agency (AA).

 

xi-jinping-9


Kina će biti organizator velikog samita pod nazivom "Jedan pojas, jedan put", a kineski predsjednik Xi Jinping ugostit će preko stotinu visokih delegacija iz cijelog svijeta. Delegaciju BiH na ovom samitu predvodit će ministar Šarović koji kaže da "Bosna i Hercegovina želi da bude punopravni član ovog velikog projekta za koji je Kina obezbijedila 45 milijardi dolara sredstava za projekte u infrastrukturi i pospješivanje trgovine. Kada je u pitanju infrastruktura u prvom redu se misli na putnu i željezničku komunikaciju i pomorske i riječne koridore. O tome će biti govora na samitu u Pekingu. To je najveći događaj ove godine u Kini"
Također je istakao da će iskoristiti priliku da se sastane sa predstavnicima vodećih kineskih kompanija iz oblasti građevinarstva i energetike, prije svega misleći na kompaniju Dongfang koja je učestvovala u gradnji termoelektrane Stanari, a koja je zainteresovana za projekt Gornji Horizonti u Hercegovini.
Ministar Šarović je istakao da su očekivanja i mogućnosti BiH velike na ovom samitu."U prvom redu to zavisi od nas da li ćemo moći da ispunimo određene obaveze koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom posebno kada je u pitanju priprema dokumentacije, projekata i zaokruženje finansijske konstrukcije i dogovor da nađemo rješenja za kvalitetan dogovor sa vodećim kineskim kompanijama koje bi bile partneri u realizaciji ovog projekta".
Inicijativa “Jedan pojas – jedan put” predsjednika Xi Jinpinga datira iz 2013. i odnosi se na ekonomski put svile koji povezuje Kinu kopnenim putem sa zemljama centralne i zapadne Azije, te morskim putem sa zemljama Azije, Afrike i Europe. Ova megainicijativa obuhvata više od 60 država i oko dvije trećine svjetske populacije.

Ne propustite