MISTERIZONE I NASILNE SMRTI NAŠIH GLUMAČKIH LEGENDI: Njihove karijere su okončane tragedijama

Lifestalgija
MISTERIZONE I NASILNE SMRTI NAŠIH GLUMAČKIH LEGENDI: Njihove karijere su okončane tragedijama
Ali kada je sudbina režirala njihove živote, tu uloge nisu mogle da se promijene.

Jugoslovenska glumica Ena Begović je još tokom studija dobijala velike uloge na filmu i u serijama. Sreća ju je pratila do 1996. godine kada je izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao biciklista. Bila je osuđena na četiri godina uslovne kazne. Za to vrijeme ona je zatrudiela i na svijet donijela djevojčicu kojoj je nadenula ime Lana. Ali smrt ju je zadesila samo 40 dana nakon što je ispunila najveću životnu želju. Ena je poginula 15. avgusta 2000. godine kada je sa suprugom Josipom Radeljakom, njegovim sinom Leom, majkom Terezom Begović i malom Lanom krenula na ručak kod porodičnih prijatelja na Braču.

Automobilom je upravljao neiskusni Leo, a u jednom trenutku se zakačio za kamen i razbio maglenku, zbog čega je Josip insistirao da preuzme volan. Obojica su izašli iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi unazad. Međutim, džip je završio u provaliji. Sa povredama iz nesreće su izašli Teerza, Lana, Josip i Leo, dok je Ena ispala iz automobila i zadobila povrede glave zbog koje je ubrzo preminula. Nakon tragedije je uslijedilo suđenje koje je trajalo sedam godina. Leo Radeljak je oslobođen krivice, a za nesreću je okrivljen neispravan mijenjač na džipu. 

2

Aleksandra Gavrića pamtimo po ulozi u filmu "Marš na Drinu" kao kapetana Kostu Hadživukovića, ali on je glumio u brojnim italijanskim i nemačkim akcionim filmovima tog doba. Posljednja uloga bila mu je u filmu "Paja i Jare", gdje je igrao direktora kombinata, a samo nekoliko mjeseci nakon snimanja nastradao je u saobraćajnoj nesreći kod Inđije. Ljekari koji su tog 6. decembra 1972. godine došli na lice mjesta zatekli su stravičnu scenu, a Aleksandar je preminuo u 40. godini života.

3

Dragan Maksimović Maksa proslavio se brojnim ulogama u karijeri koja je bila duga pune tri decenije. Njega su 2001. godine ispred  nekadašnjeg restorana "Beli grad" pretukli huligani, naočigled prolaznika. Po riječima prijatelja koji su ga posjećivali u bolnici pretučen je jer su huligani mislili da je Rom. Tačnije pretukla ga je grupa skinheda, navijača fudbalskog kluba "Rad", revoltirana zbog gubitka meča sa "Obilićem".

On u tom trenutku nije želio da se obračunava sa navijačima. Imao je prelom butne kosti i karlice, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja ljekari nisu mogli da ga operišu. Čitav događaj i njegova smrt nisu bili predmet medijske pažnje, niti je bilo ikakvih reakcija. Nešto više od dva mjeseca kasnije, tačnije 4. februara 2001. godine preminuo je od embolije. Dok je boravio u postelji nije želio da sarađuje sa policijom i bilo šta govori o napadu, već je tražio da se ti mladi huligani ne gone krivično. Premiuo je u 52. godini života.

4

Ne propustite